ЗМІ: Союзники Орбана спробують обговорити з республіканцями припинення підтримки України

Джерело: The Guardian

Найближчими днями союзники прем’єра Угорщини Віктора Орбана планують провести закриту зустріч із республіканцями у Вашингтоні, щоб домогтися припинення американської військової підтримки України.

11 грудня члени Угорського інституту міжнародних відносин і співробітники посольства Угорщини у Вашингтоні розпочнуть дводенний захід, організований консервативним аналітичним центром Heritage Foundation.

Як зазначається, перший день міститиме панельні промови про війну РФ проти України, а також такі теми, як трансатлантичні культурні війни. Очікується, що на заході будуть присутні Магор Ерньєі, міжнародний директор Центру фундаментальних прав та колишня амбасадорка при експрезиденті Дональді Трампі Келлі Каррі, котра, одначе, зауважила, що відмовилася від заходу.

Згідно з джерелом серед республіканців, деяких присутніх, зокрема й членів Конгресу від республіканців, запросили приєднатися до переговорів за зачиненими дверима наступного дня.

Зустріч відбудеться на тлі напружених дебатів у Вашингтоні відносно майбутнього України. Минулого тижня Білий дім попередив, що без дій Конгресу кошти на закупівлю додаткового озброєння та обладнання для Києва закінчаться до кінця року. Однак, у середу республіканці в Сенаті заблокували законопроєкт про надзвичайні витрати на фінансування озброєння для України.

Читайте також: Через позицію Орбана щодо України у ЄС назріває політична криза – Politico

Дипломатичне джерело, близьке до посольства Угорщини, повідомило, що “Орбан упевнений, що допомога Україні не пройде в Конгресі. Тож також намагається заблокувати допомогу з боку ЄС”.

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи.