Чи шкідлива газована вода для зубів — дослідження

Джерело: The Washington Post

Напої з низьким pH, що свідчить про їхню кислотність, можуть призводити до стирання зубної емалі з часом, особливо при частому та значному споживанні. Проте існує різниця між звичайною газованою водою та більшістю інших напоїв, зокрема солодких.

Вода має нейтральний рівень pH (7), тоді як кава має приблизно 5, лимонний сік – 2, а шлункова кислота – 1. Напої, які мають pH, нижчий за 4, можуть збільшувати ризик ерозії зубів, – сказала Джона Рубі, ад’юнкт-професорка дитячої стоматології в Університеті Алабами у Бірмінгемі.

У 2016 році дослідження, проведене Рубі разом із колегами, свідчило, що більшість протестованих напоїв, таких як спортивні напої, газовані напої, соки, фруктові пунші та ароматизована вода, мали pH нижче 4. Багато з них навіть мали pH нижче 3. Експерти наголосили, що при щоденному вживанні напоїв із низьким pH ризик проблем із зубами зростає, але час від часу, можливо, не стане причиною проблем.

Додавання ароматизаторів, особливо цитрусових, знищує рівень pH.

 

Газована вода, незалежно від того, чи її газують природним, чи штучним способом, містить розчинений вуглекислий газ, який в ході хімічної реакції перетворюється на вуглецеву кислоту. Це надає напою шипучості й робить його кислішим за звичайну воду.

Загалом, з огляду на стоматологічне та загальне здоров’я, газована вода вважається кращою альтернативою спортивним напоям, газованим напоям чи фруктовим пуншам. Проте важливо враховувати, що часте вживання газованої води може впливати на здоров’я зубів.

Повторне споживання газованої води з пляшки протягом дня може знижувати рівень pH у роті й збільшувати ризик ерозії, зауважила Бріттані Сеймур, речниця Американської асоціації стоматологів і доцент Гарвардської школи стоматологічної медицини.

Відтак Сеймур рекомендує уникати регулярного споживання понад двох-трьох пляшок газованої води на день. Особливо важливо враховувати це тим, хто має ризик ерозії зубів. Пацієнтам рекомендується звертатися до свого стоматолога для визначення впливу їхніх звичок щодо вживання напоїв на зубну емаль.

  • Куріння, як відомо, завдає шкоди легеням, однак, нещодавнє дослідження підтвердило, що воно також шкідливе для вашого мозку. Дослідники зі Школи медицини Вашингтонського університету у Сент-Луїсі, штат Міссурі, проаналізували сканування мозку, історію куріння та генетичний ризик 32 094 учасників європейського походження з бази даних Biobank Великої Британії.
  • Результати дослідження, проведеного науковцями з Імперського коледжу Лондона, Університету медичних наук в Ірані та коледжу Нового університету Осло в Норвегії, свідчать, що швидка ходьба ефективніше знижує ризик виникнення діабету 2-го типу, ніж ходьба в повільному темпі.

У Рівненській області дворічний хлопчик потрапив до лікарні з травмою ока, ранами вуха та іншими тілесними ушкодженнями.

Російські війська нещодавно просунулися в Глушковському районі Курської області, а також поблизу Покровська та Вугледара.

27 жовтня відзначається День автомобіліста і дорожника, Всесвітній день аудіовізуальної спадщини, День української писемності і мови, Всесвітній день ерготерапії або трудотерапії. За церковним календарем вшановують пам’ять святого мученика Нестора.

За даними синоптиків, у неділю, 27 жовтня, в Україні збережеться суха погода.

Протягом дня, 26 жовтня, армія РФ здійснила 41 обстріл прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 111 вибухів.