«Щоб допомогти Україні виграти війну»: Естонія підготувала план стратегії для країн Заходу

Джерело: ERR

Естонія підготувала план військової стратегії для країн Заходу, щоб допомогти Україні виграти війну за три роки. Головна теза – Захід не повинен боятися допомагати ЗСУ у війні. Експерти вважають, що нинішні суперечності як у Брюсселі, так і у Вашингтоні буде вирішено, і допомога в потрібних обсягах почне надходити Києву вже найближчим часом.

Міноборони Естонії підготувало план для досягнення Україною перемоги у війні. Документ призначений для всіх країн-учасниць робочої групи “Рамштайн”.

Зауважується, що ВВП усіх країн-учасниць робочої групи Рамштайн становить 47 трильйонів євро, з яких на допомогу Україні спрямовано лише 0,2%. Тоді як ВВП РФ оцінюється лише у 2 трильйони євро.

Обсяг економіки Заходу більший за економіку Росії в десятки разів. Тут різниця величезна. Проблема в тому, що Росія вже перейшла на шлях військової економіки, тобто у них вже половина економіки працює безпосередньо на це, а на Заході це не так, ще не прокинулися, так би мовити, – зазначив голова комісії Рійгікогу з питань держоборони Калєв Стойческу.

Західним країнам необхідно наростити виробництво оборонно-промислового сектору. Експерти вважають, що за належного політичного бажання його терміни можна суттєво форсувати по всій Європі.

Якби військово-промисловому сектору Заходу від початку війни дали б чіткий сигнал, що треба істотно наростити обсяги виробництва, то вони вже сьогодні були б зовсім іншими. Але політики вагалися, відчуття впевненості не дали, і тепер це одна з причин недостатнього обсягу озброєння. Але головна проблема – не нинішні обсяги виробництва, а нерішучість західних союзників і, на жаль, найбільшу роль тут відіграють США. Якби зараз Вашингтон робив чіткі кроки, то і європейські країни були б рішучішими, – заявив директор Міжнародного центру оборони і безпеки Індрек Каннік.

Зауважимо, Естонія лише нещодавно пообіцяла направляти Україні допомогу у розмірі 0,25% від ВВП протягом чотирьох років.

  • Уряд Естонії підтримав пропозицію міністра оборони Ханно Певкур стосовно довгострокової військової допомоги та широкого пакету військової підтримки Україні для захисту від російської агресії. Допомога на 80 млн євро, зокрема міститиме протитанкові ракети Javelin, судна та “інше вкрай необхідне обладнання”.
  • Естонія пропонує сусіднім країнам запровадити спільне торговельне ембарго щодо Росії.
  • Естонія задля вступу України в ЄС готова відмовитися від виплат із фондів згуртованості Європейського Союзу, заявила прем’єр-міністерка країни Кая Каллас.
  • Влада Естонії планує першою в Європейському Союзі цього року дозволити конфіскацію пов’язаних із Кремлем активів для відбудови України.

Російські війська активізували наступальні операції на сході України, досягнувши певних успіхів в Донецькій та Луганській областях. Водночас Збройні Сили України проводять активні контратаки на півночі, в Курській області, намагаючись відтіснити противника.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.