У Білому домі поки що не бачать перспектив перемир’я у війні РФ проти України

Джерело: виступ Ентоні Блінкена на форумі у Давосі

17 січня, під час виступу у Давосі, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що станом на сьогодні скептично ставиться до повідомлень стосовно укладання перемир’я у повномасштабній війні РФ проти України.

Блінкен сумнівається у намірах президента РФ Володимира Путіна. Він нагадав про переговори США з Росією перед вторгненням у лютому 2022 року. Тоді Путін нібито застерігав Україну від вступу до НАТО.

Ви не зобов’язані мені вірити. Просто прочитайте, що говорить Путін. Насправді завжди мовилося не про це, а про задуми відновлення імперії, — пояснив держсекретар.

Він зауважив, що США завжди відкриті до переговорів, оскільки “цього хоче український народ”. Та “з боку Росії має бути готовність брати участь у таких переговорах, сумлінно їх вести, ґрунтуючись на принципах територіальної цілісності, суверенітету, незалежності України”.

Водночас мета США, запевнив глава американської дипломатії, полягає в тому, щоб Україна була здатна захищати себе від зовнішніх загроз самостійно.

Росія загалом стала слабшою у військовому плані, слабша економічно, дипломатично. Європа припинила свою енергетичну залежність від РФ. Українці більш об’єднані, ніж будь-коли. Альянс НАТО сильніший, він став більше і протягом наступних тижнів стане ще більшим, — наголосив Блінкен.

Зауважимо, президент України Володимир Зеленський провів змістовну зустріч із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Під час зустрічі сторони обговорили подальшу оборонну співпрацю між Україною та Сполученими Штатами Америки.

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що серед союзників по НАТО “немає відчуття втоми”, коли мова йде про допомогу Україні.
  • 2 січня державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон провели телефонну розмову. Сторони зокрема обговорили американсько-британську підтримку України.
  • США витратили на допомогу Україні менш як 3% воєнного бюджету, а ЗСУ вже знищили половину армії РФ – Ліндсі Грем.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…