Іран успішно запустив супутник Sorayya на орбіту

Джерело: Reuters

В суботу, 20 січня, державні ЗМІ Ірану повідомили, що країна успішно запустила свій супутник Sorayya на орбіту.

Супутник, який розробляє дослідницька група цивільного Іранського космічного агентства, був виведений на орбіту 750 км, найвищу, успішно досягнуту Іраном.

Американські військові кажуть, що балістична технологія великої дальності, яка використовується для виведення супутників на орбіту, також може дозволити Ірану запускати зброю великої дальності, можливо, включаючи ядерні боєголовки.

Іран заперечує твердження США про те, що така діяльність є прикриттям для розробки балістичних ракет, і заявляє, що ніколи не займався розробкою ядерної зброї.

9 травня відбувся другий півфінал 68-го пісенного конкурсу “Євробачення 2024” року в Мальме, Швеція, де 16 учасників змагалися за право потрапити у фінал.

9 квітня голова КНР Сі Цзіньпін провів переговори з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у Будапешті. Політики домовилися про “всеосяжне стратегічне партнерство” між двома країнами.

9 травня посол Британії в Україні Мартін Гарріс привітав колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з призначенням на посаду посла України у Сполученому Королівстві Британії та Північної Ірландії.

У Центрі національного спротиву поінформували, що 8 травня глава РФ Володимир Путін затвердив основи держполітики в галузі історичної освіти. 

Міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш запропонував побудувати лінію оборонних бункерів, траншей та ровів уздовж кордону з РФ та Білоруссю.