У Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти стосовно перезавантаження БЕБ

Джерело: постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради два законопроєкти, спрямовані на перезавантаження роботи Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Згідно із заявою уряду, перший законопроєкт (реєстр. №10439) враховує реалізацію фіскальних структурних реформ, визначених Меморандумом про економічну та фінансову політику від 24 березня 2023 року та від 19 червня 2023 року. Його мета − удосконалення правових засад діяльності БЕБ.

Зазначено, що документ передбачає визначення вимог до членів конкурсної комісії для обрання директора Бюро, а також їхніх прав і обов’язків. Законопроєкт також розглядає підстави для звільнення директора БЕБ. Встановлюється обов’язковість психофізіологічного опитування з використанням поліграфа перед призначенням на посаду в Бюро.

У документі також пропонується створення та здійснення зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності БЕБ за участю міжнародної технічної допомоги.

Загалом, ці ініціативи мають на меті покращити роботу Бюро економічної безпеки та внести значущі зміни в його функціонування.

Другий законопроєкт, під №10440, пропонує зміни до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів для подальшого удосконалення роботи Бюро економічної безпеки. Він передбачає доповнення статті 41 частиною четвертою, що регламентує надання підрозділам детективів або оперативно-технічним підрозділам письмових доручень на проведення слідчих (розшукових) дій, крім негласних, детективом Бюро економічної безпеки України або прокурором, який здійснює процесуальне керівництво відповідним кримінальним провадженням.

Зміни також стосуються виконання ухвал слідчих суддів та тимчасового доступу до речей і документів суб’єкта підприємницької діяльності, включаючи присутність представника Ради бізнес-омбудсмена і порядок повідомлення щодо здійснення такого доступу.

Згідно з проєктом, передбачено внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (КПК) України. Основні положення включають передачу досудового розслідування кримінальних правопорушень, які підпадають під статті 201 та 305 Кримінального кодексу, підслідності Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Крім того, в проєкті передбачено необхідні зміни до КПК стосовно повноважень службових осіб, уповноважених на реєстрацію та прийняття заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення в органи досудового розслідування.

У законопроєкті передбачено внесення змін до Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”. Зокрема, в ньому встановлюється виключне право органів БЕБ та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) порушувати питання про проведення перевірок фінансово-господарської діяльності різних підприємств, незалежно від їх форми власності та типу господарської діяльності. Також надається можливість цим органам брати участь в проведенні таких перевірок.

У контексті державного фінансового контролю в Україні пропонується внести зміни до Закону “Про основні засади здійснення державного фінансового контролю”. Основний зміст реформи передбачає виключення Національної поліції України та Служби безпеки України з переліку органів, які мають повноваження у сфері державного фінансового контролю.

Законопроєкт також пропонує внести зміни до Закону “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”, що надає спеціальним органам у боротьбі з організованою злочинністю право видавати письмові доручення контролюючим та/або митним органам. При цьому враховується правила підслідності кримінальних правопорушень, встановлені Кримінальним процесуальним кодексом України.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.