Люксембург долучився до коаліції F-16 на підтримку України – Шмигаль

Джерело: Денис Шмигаль/Facebook

29 січня глава уряду Денис Шмишаль провів онлайн-розмову з прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом. Сторони зокрема обговорили реалізацію спільних домовленостей та підтримку Сил оборони у межах коаліції F-16.

Шмигаль висловив вдячність Люксембургу за лідерство у створенні ІТ-коаліції, а також за долучення до коаліції F-16.

Також обговорили реалізацію спільних домовленостей, досягнутих під час зустрічі між паном Фріденом та президентом Володимиром Зеленським у Давосі.

Окрім цього, під час розмови сторони торкнулися питання євроінтеграції України та підтримки Ukraine Facility на 50 млрд євро.

Вдячні за підтримку в цих та інших питаннях. Отримав запевнення від колеги, що Люксембург і надалі надаватиме Україні всебічну допомогу. Обговорили відновлення нашої держави. Цінуємо підтримку Люксембургом Формули миру президента України, — зазначив прем’єр.

Шмигаль зауважив, що окрему увагу зосередили на посиленні санкцій проти РФ та замороженні російських активів. І додав, що Люксембург і тут робить вагомий внесок. Глава уряду поінформував колегу, що конфіскація російських активів може стати цінним ресурсом для відновлення України.

Він знову подякував пану Фрідену за важливий меседж: “Люксембург підтримуватиме нашу державу стільки, скільки буде необхідно”.

Зауважимо, 19 вересня 2023 року під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, Естонія, Люксембург та Україна започаткували IT-коаліцію для підтримки Збройних сил України в кіберсфері.

  • У серпні 2023 року Люксембург приєднався до декларації “Великої сімки” щодо підтримки гарантій безпеки для України.
  • В естонській розвідці вважають, що РФ остерігається отримання Україною винищувачів F-16, а тому посилила ракетні удари.
  • Україна активно готує свою аеродромну інфраструктуру для прийому винищувачів F-16. За словами першого заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, одночасно тривають навчання льотчиків та інженерів, а також ведуться роботи з інтеграції цих багатоцільових літаків у систему Сил оборони України.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив задоволення стосовно просування у процесі передачі Україні західних винищувачів F-16.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.