Шольц відповів на заяву Трампа: «Небезпечно релятивізувати положення взаємооборони НАТО»

Джерело: Reuters

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що будь-яка релятивізація положення про взаємну оборону НАТО є “небезпечною” та лише на користь Росії – після коментарів колишнього президента США Дональда Трампа, який поставив під сумнів ключове положення альянсу.

Трамп викликав обурення серед західних партнерів у вихідні після того, як припустив, що Сполучені Штати можуть не захистити союзників по НАТО, які витрачають недостатньо коштів на оборону від потенційного російського вторгнення.

Будь-яка релятивізація гарантії допомоги НАТО є безвідповідальною та небезпечною, – наголосив Шольц журналістам під час спільної пресконференції з прем’єром Польщі Дональдом Туском. – Це виключно в інтересах Росії. Ніхто не повинен гратися чи торгувати безпекою Європи.

Канцлер ФРН додав, що зобов’язання НАТО про захист застосовується беззастережно: “всі за одного. Один за всіх”.

Окремо Шольц наголосив на спільності дій із Польщею, “особливо в той час, коли російський імперіалізм загрожує спільній безпеці Європи”.

Зауважимо, колишній президент США Дональд Трамп заявив, що “заохочуватиме” Росію атакувати будь-якого із союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали своїх фінансових зобов’язань. У Білому домі вже назвали ці коментарі “жахливими та безглуздими”.

Своєю чергою, політична оглядачка Алісса Фара Гріффін заявила, що коментарі Трампа, мабуть, були “музикою для вух Путіна”.

Раніше Трамп висловив сумніви щодо допомоги Україні, котра захищається від повномасштабного вторгення РФ, а також щодо існування НАТО – міжнародного альянсу, який США зобов’язалися захищати за необхідністю.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.