Верховний суд США дозволив Трампу брати участь у президентських виборах 2024 року

Джерело: Reuters

4 березня Верховний суд США ухвалив, що колишній президент США Дональд Трамп може брати участь у президентських виборах 2024 року, одностайно нівелювавши спроби заборонити йому участь у перегонах.

ВС скасував рішення, яке виключило його з голосування в Колорадо згідно з конституційним положенням про повстання за підбурювання та підтримку 6 січня 2021 нападу на Капітолій.

Судді одностайно скасували рішення Верховного суду Колорадо від 19 грудня 2023 року про виключення Трампа з первинних виборів Республіканської партії штату після того, як виявили, що 14-та поправка до Конституції США позбавляє його права знову перебувати на державних посадах.

Трамп є фаворитом від республіканців проти президента-демократа Джо Байдена на виборах у США 5 листопада. Його суперницею, котра залишилася на виборах від його партії, є колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі.

Велика перемога для Америки!!! – написав Трамп у своїй соцмережі одразу після винесення рішення.

Право Трампа оскаржила в суді група з шести виборців у Колорадо – чотирьох республіканців і двох незалежних – які зобразили його як загрозу американській демократії та намагалися притягнути до відповідальності за атаку на Капітолій США 6 січня 2021 року.

Позивачів підтримала ліберальна наглядова група “Громадяни за відповідальність та етику” у Вашингтоні.

Верховний суд швидко вирішив суперечку щодо виборчих бюлетенів у Колорадо, що відрізняється від більш повільного розгляду заявки Трампа на імунітет від кримінального переслідування у федеральній справі, у якій йому висунули звинувачення у спробі скасувати програш на виборах 2020 року. Суд над Трампом зупинено в очікуванні результату рішення Верховного суду – це є перевагою для нього, оскільки він проводить кампанію проти Байдена.

Виносячи рішення проти Трампа, вищий суд Колорадо посилався на “загальну атмосферу політичного насильства, яку створив Трамп” і на те, що він сприяв “загальній протиправній меті протестувальників – перешкодити мирній передачі влади в цій країні”.

Верховний суд заслухав аргументи 8 лютого. Адвокат Трампа стверджував, що на нього не поширюється заява про дискваліфікацію, оскільки президент не є “посадовою особою Сполучених Штатів”, що положення не може бути виконане судами за відсутності законодавства Конгресу, і що те, що сталося 6 січня, було “ганебним, злочинним і жорстоким, але не повстанням”.

У постанові заявили, що Конгрес, а не штати, повинен встановлювати правила застосування положення 14-ї поправки.

Багато республіканців засуджували дискваліфікацію голосування як втручання у вибори, тоді як прихильники дискваліфікації стверджували, що притягнення Трампа до конституційної відповідальності за повстання підтримує демократичні цінності.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.