США оголосили про пакет військової допомоги Україні на $300 мільйонів

Джерело:брифінг

12 березня Сполучені Штати Америки оголосили новий пакет військової допомоги Україні на суму у 300 млн доларів.

Як повідомив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, допомога містить снаряди для артилерії та ракети GMLRS до HIMARS.

Це перший такий крок за кілька місяців, оскільки додаткові кошти для Києва залишаються заблокованими лідерами республіканців у Конгресі. Зазначається, що фінансування пакету відбувається коштом кредитів, повернених Пентагону за минулі контракти.

Президент США Джо Байден, демократ, підтримує військову допомогу Україні після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році, тоді як його ймовірний опонент-республіканець на виборах у США 5 листопада, колишній президент Дональд Трамп, дотримується більш відстороненої позиції.

Палата представників перебуває під тиском, щоб ухвалити пакет національної безпеки на 95 мільярдів доларів, який посилює допомогу Україні, Ізраїлю, а також Індійсько-Тихоокеанському регіону.

За цей закон Сенат проголосував 70 проти 29, однак, спікер Палати представників Республіканської партії Майк Джонсон чинив опір винесенню законопроєкту про допомогу на голосування в Палаті представників.

Зауважимо, 13 лютого, у Сенаті США підтримали пакет допомоги Україні на понад 60 млрд доларів. Водночас Майк Джонсон розкритикував його зазначивши, що може не поставити такий проєкт закону на голосування, оскільки з нього вивели питання щодо безпеки кордонів США.

У Центрі національного спротиву повідомили, що ворог посилює заходи з поширення дезінформації серед місцевого населення на тимчасово окупованих територіях. 

Станом на 22:30 19 травня ситуація на фронті залишається напруженою, однак контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання росіянами планів наступу.

Минулої ночі Сили оборони, ймовірно, атакували безпілотниками військове летовище в Краснодарському краї РФ, поінформували джерела.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава відкрита для розміщення ядерної зброї, однак, зауважив, що рішень ще немає.

Глава Великої Британії Грант Шаппс закликав Німеччину надати Україні ракети Taurus та дозволити завдавати ударів по тимчасово окупованому Криму.