Любителі кави мають набагато менший ризик рецидиву раку кишечника, – дослідження

Джерело: The Guardian

Дослідження показали, що люди з раком кишечника, які випивають дві-чотири чашки кави на день, мають набагато меншу ймовірність захворіти на рак знову.

Дослідження 1719 хворих на рак кишечника в Нідерландах, проведене голландськими та британськими дослідниками, показало, що ті, хто споживав принаймні дві чашки кави, мали менший ризик рецидиву захворювання. Ефект залежав від дози – у тих, хто пив найбільше напою відповідно й ризик знизився найбільше.

Згідно з опублікованою роботою, яка фінансується Всесвітнім фондом дослідження раку (WCRF), пацієнти, які випивали принаймні п’ять чашок на день, мали на 32% меншу ймовірність того, що рак кишечника повернеться, ніж ті, хто випивав менш ніж дві чашки.

Подібним чином, вищий рівень споживання кави також, здається, тісно пов’язаний з шансами вижити. Знову ж таки, ті, хто випивав принаймні дві чашки на день, мали менший ризик смерті порівняно з тими, хто цього не робив. І, як і у випадку з ризиком рецидиву, у тих, хто випив принаймні п’ять чашок, ймовірність смерті знизилася найбільше – на 29%.

Професор та співавтор дослідження Марк Гантер сказав, що результати “дуже провокаційні, оскільки ми насправді не розуміємо, чому кава має такий ефект у хворих на рак кишечника”.

“Але вони також багатонадійні, оскільки можуть вказати на шлях покращення прогнозу та виживання пацієнтів з раком кишечника. Кава містить сотні біологічно активних сполук, які мають антиоксидантні властивості та можуть захищати від раку кишечника”, – сказав професор.

Він додав, що кава також знижує рівень запалення та інсуліну, які пов’язують із розвитком і прогресуванням раку кишечника, і може мати потенційно сприятливий вплив на мікробіом кишечника.

“Однак нам потрібні додаткові дослідження, щоб глибше дослідити біологію того, чому кава може мати такий вплив на прогноз раку кишечника та виживання”.

3 липня лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко привіз бригадам на Харківщину FPV-дрони, Мавіки, комплекси РЕБ “Шатро”, квадроцикли та іншу техніку. Передаючи допомогу на фронт, політик закликав припинити цькування ЗСУ та політичні інтриги навколо військових.

У селі Стецівка Звенигородського району Черкаської області надзвичайники врятували п’ять цуценят під час ліквідації пожежі.

З 18 травня, коли розпочав роботу застосунок Резерв+, його послугами скористалися вже 2 мільйони громадян. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

В одному із розважальних центрів Житомира 9-річна дівчинка травмувалася під час гри на батуті. Лікарі діагностували у дитини компресійні переломи.

В Японії з’явилася нова тенденція, коли молоді жінки відмовляються від традиційних шлюбних церемоній на користь “сольних весіль”, де вони “одружуються” самі з собою.