Лише з початку року російські війська випустили на Київ п’ять «Цирконів» та 11 «Кинджалів»

Джерело: пресслужба КМВА

З початку 2024 року російські війська застосували для ударів по Києву понад 180 засобів ураження, серед яких зокрема п’ять протикорабельних ракет 3М22 “Циркон”, 11 ракет Х-47М2 “Кинджал” та шість ворожих “Іскандер-М”.

Начальник КМВА Сергій Попко повідомив, що з 1 січня до 1 квітня в напрямку Києва росіяни застосували понад 180 засобів ураження.

З них:

  • 5 одиниць 3М22 “Циркон”;
  • 11 одиниць Х-47М2 “Кинджал”;
  • 6 одиниць Іскандер-М;
  • 3 одиниці Х-69;
  • 1 одиниця “Калібр”;
  • 113 одиниць Х-101;
  • 48 ударних БпЛА типу Shahed.

Було неймовірно важко, але ми витримали ці удари. Шана та вдячність нашим воїнам ППО, які закривають небо над столицею. Страшно навіть уявити наслідки, якби усі ці потужні засоби ураження досягли своїх цілей! Тому ніколи не втомлюся закликати всіх киян – знаходьте час та можливості дякувати бійцям протиповітряної оборони та усіх Сил Оборони. Хлопцям та дівчатам на бойових позиціях дуже важлива ваша підтримка і добрим словом, і донатом, — наголосив Попко.

Водночас він звернувся до міжнародних партнерів, закликавши надати потрібне озброєння, зокрема засоби ППО. Начальник КМВА нагадав, що “ніхто і ніколи в історії не витримував такої кількості та потужності ракетних ударів”. Додавши, що демократичний світ має допомогти закрити небо над українськими містами.

Більше засобів ППО – більше збережених життів. І тим ближче ми до Перемоги!

Загалом, з початку повномасштабного вторгнення росіян українська ППО збила понад дві тисячі крилатих та балістичних ворожих ракет. В оборонному відомстві наголосили, що це результат роботи українських сил і тисячі врятованих життів.

Це результат титанічної праці українських сил ППО. Сучасні системи протиповітряної оборони, надані нашими партнерами, врятували тисячі життів, — пояснили у Міноборони.

Водночас у відомстві додали, що Україна потребує більше систем ППО задля захисту від російських атак. Наразі цивільна інфраструктура залишається основною ціллю російських ударів.

Нарізі Україна зіштовхується з критичною нестачею боєприпасів. Без допомоги союзників, вже до кінця місяця у країни можуть скінчитися запаси ракет систем ППО для захисту своїх міст.

Згідно з українськими джерелами, запаси ракет для захисту таких міст, як Одеса, де через російський обстріл 15 березня загинула 21 особа, швидко скорочуються.

Це означає, що замість того, щоб намагатися збити чотири з п’яти російських ракет, як це відбувається зараз, Україні скоро доведеться розподілити свої системи ППО на збиття лише однієї з п’яти. Це матиме “значний вплив на міські центри України”, цитує Washington Post слова двох українських посадовців.

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко допустив, що столиця досі є ціллю російських військ, тому, не виключив повторного наступу ворожої армії.

Довідка.

3М22 “Циркон” — протикорабельна, заявлена як гіперзвукова крилата ракета, з гіперзвуковою повітряно-реактивною рушійною установкою. У росЗМІ заявляли, що дальність польоту “Циркона” становить до тисячі кілометрів. Ракета може летіти на висоті 30-40 кілометрів із максимальною швидкістю 11 тисяч км/год. Вага бойової частини “Циркону” становить 300-400 кілограм, довжина – 8-10 метрів.

Х-47М2 “Кинджал” — російська аеробалістична ракета з можливістю нести ядерний заряд. Після випробувань комплекс прийнятий на озброєння і з 1 грудня 2017 року став на бойове чергування на аеродромах Південного військового округу. Ракету, імовірно, створено на основі 9К720 “Іскандер-М”.

Балістична ракета “Іскандер” – переміщується по високій траєкторії висотою близько 100 км, свою ціль вона атакує згори на швидкості, як декларують у РФ, до 7500 км/год. Максимальна дальність ураження цілі балістичними ракетами з ОТРК “Іскандер-М” — не менше 500 км (оголошена публічно) і може сягати 700 км (за експертними оцінками).

Х-69 — російська високоточна крилата ракета класу “повітря-земля”. Х-69 є подальшим розвитком ракети Х-59. Призначена для ураження наземних стаціонарних цілей та надводних об’єктів, і які не мають радіолокаційного, інфрачервоного та оптичного контрасту до навколишнього фону.

“Калібр” — сімейство крилатих ракет, розроблених в ОКБ-8, РФ. Протикорабельна крилата ракета цього сімейства має кодове позначення НАТО SS-N-27 “Sizzler”, для ураження наземних цілей — SS-N-30. Переважно розроблялися як озброєння для підводних човнів та кораблів. Однак існують і варіанти пуску ракет з бойових літаків (Калібр-А) та наземних пускових установок. Згідно з інформацією з відкритих джерел, дальність стрільби ракетами Калібр по морських цілях досягає 375 км, а по наземних – 2 600 км. В експортній модифікації дальність польоту обмежується 300 км.

Х-101 — російська стратегічна крилата ракета класу “повітря-земля” з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Ракети повітряного базування. Запускають їх із бомбардувальників Ту-95МС і Ту-160, що можуть перевозити по 8-12 ракет кожен. Дальність польоту – понад 5,5 тис. км, що дозволяє запускати Х-101 з акваторії Каспійського моря. Маса бойової частини – 400 кг, вага – до 2400 кг, максимальна швидкість – 900 км/год, дальність польоту – до 5500 км.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.