У Гаазі обговорюють «трибунал для Путіна»

Джерело: Deutsche Welle

2 квітня у Гаазі розпочалася міжурядова конференція “Відновлення правосуддя для України”. Уряди Нідерландів та України підбивають проміжні підсумки розслідувань воєнних злочинів, скоєних внаслідок повномасштабного вторгнення росіян, судового переслідування винних та координації міжнародних зусиль.

Друга мета конференції – досягти подальшого прогресу у досягненні цілей “формули миру” президента Володимира Зеленського у сфері правосуддя. На прохання Києва Нідерланди відіграють провідну роль. Зокрема мовиться про підтримку України у розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів та злочинів проти людяності, чим зараз займаються 24 країни. Також обговорюється міжнародне розслідування та переслідування цих злочинів, включаючи злочин агресії.

Наразі триває світова дискусія про створення спеціального трибуналу для російського військового і політичного керівництва. Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба зауважив, що станом на сьогодні це поки що єдине питання, з якого “немає конкретного практичного прогресу”. Учасники міжнародної дискусії не дійшли консенсусу стосовно визначення параметрів майбутнього трибуналу. Питання полягає в тому, чи буде цей трибунал міжнародним, чи “гібридним” – на базі українського законодавства із залученням закордонних суддів.

У березні генеральний прокурор України Андрій Костін під час візиту до Брюсселя повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення РФ Україна засудила 81 росіянина за воєнні злочини, 17 із них постали перед судом в Україні особисто та отримали строки.

Загалом з початку повномасштабного російського вторгнення зареєстрували близько 123 тисячі справ про воєнні злочини.

Нині Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розслідує примусову депортацію українських дітей до Росії.

17 березня досудова палата МКС у Гаазі видала ордер на арешт російського лідера Володимира Путіна у зв’язку з депортацією українських дітей до Росії під час повномасштабної війни проти України. Ще один ордер на арешт видано стосовно уповноваженої з прав дитини при президентові Росії Марії Львової-Бєлової за тим самим звинуваченням.

Читайте також: Голова Міжнародного кримінального суду пообіцяла покарати Путіна за злочини в Україні

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…