Не виключено, що підвищать тариф: Галущенко розповів про ситуацію в енергосистемі України

Джерело: Bloomberg

Глава Міненерго Герман Галущенко розповів про ситуацію в енергосистемі України після масованих атак РФ зазначивши, що ситуація гірша, аніж торік.

В інтерв’ю виданню Галущенко наголосив, що Україна потребує більше систем ППО, аби захистити енергосистему від нових ракетних атак РФ та уникнути відключень електроенергії влітку.

За словами Галущенка, у міністерстві досі не можуть оцінити всі масштаби руйнувань, завдані енергосистемі України останніми тижнями, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах і до них важко дістатись.

Загальна сума збитків ще не підраховано, та навіть зараз вони оцінюються у мільярди гривень і можуть продовжити зростати. За словами міністра, масштаби можуть досягти мільярдів доларів.

Уряд України раніше повідомив, що внаслідок атак пошкоджено шість гігаватів електроенергії, що втричі більше, ніж Україна планувала імпортувати у західних союзників цієї зими. ДТЕК, найбільша приватна енергетична компанія України, заявила, що 80% її об’єктів серйозно пошкоджено.

Галущенко зазначив, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу — і зокрема в сусідніх країнах — для заміни свого пошкодженого обладнання. Та пошуки можуть бути марними, якщо не буде ППО, яке захищатиме відновлені енергооб’єкти.

Міністр зазначив, що удари по енергосистемі України загрожують не лише втратою електроенергії, а й екологічними катастрофами.

“Атаки на гідроелектростанції є актами тероризму та воєнними злочинами, оскільки вони впливають не лише на виробництво енергії, а й на роботу дамб на річках”, – сказав міністр.

Мета Росії – знищити економіку України, сказав Галущенко, додавши, що більше пошкодження мережі ускладнить досягнення піків споживання цього літа.

“Ми обов’язково будемо спілкуватися з людьми. Кожен хоче жити комфортно, але ми повинні думати про те, що зараз є обмеження”, – сказав він.

Він додав, що залежно від ситуації, протягом липня-серпня українців закликатимуть до максимально економного споживання електроенергії.

“Росіяни не можуть викликати повторення відключень 2022 і 2023 років. Навіть у разі величезних збитків ми матимемо базову генерацію, яка покриває від 30% до 50% наших потреб”, – додав Герман Галущенко.

Міністр не виключив, що можуть підвищити тарифи на електроенергію для населення додавши, що зараз уряд займається підрахуванням фінансування на ремонтні роботи енергооб’єктів.

Минулоріч, після обстрілів взимку 2022-2023 років, в Україні майже удвічі підняли тариф на електроенергію.

“Сьогодні ситуація ще складніша, порівняно з минулим роком, оскільки ми втратили багато гідроелектроенергії і змушені проводити планові ремонти атомних блоків”, — сказав міністр.

За допомогою наявного обладнання Україна планує побудувати два нові атомні блоки на Хмельницькій АЕС. Один із блоків вже майже готовий. У липні 2022 року болгарські законодавці схвалили план відмови від десятилітнього проєкту будівництва атомної електростанції в дунайському місті Белене та домовилися про продаж обладнання Україні. План передбачав продаж двох реакторів, парогенераторів та іншого обладнання.

“Якщо у нас буде корпус блоку, нам знадобиться два з половиною роки, щоб запустити блок, який може додати один гігават до обсягів енергопостачання. Це дуже важливо, оскільки українська економіка потребуватиме більше електроенергії”, — сказав Галущенко.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.