Третя весна у полоні: у Києві пройшла акція на підтримку військовополонених (фоторепортаж)

Джерело: Букви

12 травня в Оболонському районі у Києві відбулася чергова акція “Третя весна у полоні. Не мовчи — полон вбиває!” на підтримку українських військових, котрі перебувають у російському полоні. Рідні військовополонених та небайдужі закликали зробити усе можливе для повернення захисників.

Сотні мітингувальників стояли обабіч дороги, з плакатами “Третя весна у полоні”, “FreeAzov”, “Їх дуже чекають вдома”, “Не мовчи”, “Полон – це пекло”, “Твоя байдужість їх вбиває”.

Акції на підтримку військовополонених відбуваються в українських містах щотижня.

26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила нові дані про тортури росіянами українських військовополонених та різке зростання кількості достовірних звинувачень у стратах полонених.

Голова ММПЛУ Даніель Белль повідомила, що кожен з раніше опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці та посадовці катували їх у неволі, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства.

Більшість колишніх військовополонених також розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, та що вони були позбавлені належного харчування й медичної допомоги.

Окрім цього, ММПЛУ зафіксувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період з грудня 2023 року по лютий 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

Читайте також: Багато іноземців не знають, що росіяни катують наших полонених – Спільнота родин Оленівки

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що в російському полоні перебувають понад 8000 українців.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська.