Сили оборони знищили російський Су-25 – Генштаб

Джерело: зведення Генерального штабу ЗСУ

Триває вісімсот десята доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти нашої держави. Протягом доби зафіксовано близько 140 бойових зіткнень.

Ворожа армія завдала шість ракетних та 64 авіаційних удари, здійснила 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Харківському напрямку  кількість бойових зіткнень збільшилася до 13. Під щільним ворожим вогнем наші підрозділи діють рішуче, завдають вогневого ураження по противнику, нарощують зусилля. Закріплюються на зайнятих позиціях, обладнують запасні позиції. Наразі Сили оборони сприяють евакуації людей з постраждалих населених пунктів.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами протягом поточної доби відбито 15 атак.

На Лиманському напрямку кількість бойових зіткнень збільшилася до дев’яти.

На Сіверському напрямку противник здійснив 15 атак, успіху не мав.

На Покровському напрямку кількість ворожих атак зросла до 33.

На Курахівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 13 разів намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав.

На Времівському напрямку нашими захисниками загалом відбито 11 атак в районах населених пунктів Водяне та Старомайорське.

Тоді як на решті напрямків ситуація без змін.

Зазначається, що Сили оборони відслідковують дії ворога, реагують на зміни ситуації. Командуванням приймаються оперативні рішення для забезпечення контролю на полі бою.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 артилерійському засобу, 1 станції радіоелектронної боротьби, 1 пункту управління, 1 складу боєприпасів та 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також наші воїни збили ворожий Су-25, – поінформували у зведенні Генштабу.

Раніше в британській розвідці повідомили про середньодобову кількість втрат армії РФ у живій силі у квітні та спрогнозували подальше зростання втрат.

Згідно з даними Генштабу ЗСУ, з лютого 2022 року Росія втратила 347 літаків і ще 325 гелікоптерів. Тоді як станом на 15 квітня втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 455 тисяч осіб.

Зауважимо, у Міноборони підтвердили, що Сили оборони України збили десять російських військових літаків у період із 17 по 27 лютого.

Водночас загалом протягом лютого цього року Повітряні сили Збройних сил України збили 13 російських літаків.

Відповідно до даних аналітиків UA War Infographics, у 2023 році військовослужбовці Збройних сил України вполювали 45 російських бойових літаків.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.