Глава МЗС Італії підтвердив надання Україні другої системи ППО SAMP/T

Джерело: Reuters

3 червня міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні підтвердив достовірність повідомлень ЗМІ щодо надання Україні другої системи протиповітряної оборони SAMP/T у відповідь на заклик Києва стосовно посиленої допомоги для відбиття російських ракетних атак.

Франко-італійська система, також відома як MAMBA, відстежувати десятки цілей і перехоплювати їх одночасно. Окрім цього, наразі це єдина система європейського виробництва, котра може перехоплювати балістичні ракети.

Ми надішлемо SAMP/T, що є інструментом протиповітряної оборони, тобто захисту, про який нас просила сама Україна, — зазначив Таяні, підтверджуючи попередні повідомлення ЗМІ.

Рим і Париж спільно постачили першу систему у 2023 році. Нині ж Україна неодноразово закликала партнерів надати більше допомоги з ППО, оскільки постає перед зростаючим шквалом російських атак на міста та енергетичну інфраструктуру.

Анонімне джерело підтвердило інформацію про те, що Італія готується спорядити додатковий комплекс SAMP/T. Наразі систему розгорнуто в Кувейті, однак незабаром вона має повернутися до Італії.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Італія вже схвалила вісім пакетів військової підтримки. Передбачається, що система протиповітряної оборони, ймовірно, стане частиною дев’ятого пакету, який можуть затвердити вже найближчим часом, додало джерело.

У квітні міністри закордонних справ G7 пообіцяли посилити ППО України час зустрічі, яку Італія проводила на острові Капрі. Сторони вкотре підтвердили свою відданість справі порятунку життів і захисту критичної інфраструктури.

Зауважимо, на тлі посилення російських атак на цивільну інфраструктуру, 86 депутатів Європарламенту підписали листа, в якому закликають ЄС негайно спорядити Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot для відбиття російських атак.

Раніше Верховний представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз не вживає належних заходів для захисту України від спроб Росії зруйнувати українські міста з використанням ракет та керованих бомб.

Не може бути переконливим (аргумент), що ми не можемо їх надати, враховуючи, що європейські армії мають близько 100 батарей Patriot. І все ще ми неспроможні надати сім, яких вони відчайдушно просять, – зазначив Боррель.

27 березня речник Повітряних Сил Ілля Євлаш повідомив, що нині Сили оборони мають у своєму розпорядженні потрібні системи SAMP/T та Patriot для збиття російських протикорабельних гіперзвукових ракет “Циркон”.

Євлаш пояснив, що “Циркон” — дуже швидка гіперзвукова зброя. Швидкість зброї при заході на удар становить понад 5 махів. 1 мах — це близько 1,2 тисячі кілометрів на годину. Проте, коли ракети заходять на ударну траєкторію, то швидкість знижується.

18 квітня, під час офіційного візиту до Італії та перед зустріччю глав МЗС країн “Групи семи”, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив на необхідності якнайшвидшого постачання додаткових систем ППО, зокрема “Patriot” та “SAMP/T” для захисту українців від російського терору.

Довідка. SAMP/T — наземний зенітний ракетний комплекс, що застосовує ракети сімейства Aster. Комплекс розроблено європейським консорціумом Eurosam, утвореним MBDA Italy, MBDA France і Thales. Система може знищувати аеродинамічні цілі на відстані до 150 км на висоті до 25 км. Також комплекс здатний боротися з балістичними ракетами на відстані і висоті до 25 км. Одна батарея ЗРК може одночасно перехоплювати до 16 ворожих цілей.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.