Путін заявив про 6465 українських військовополонених в РФ

Джерело: росЗМІ

5 червня, під час свого виступу на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, глава РФ Володимир Путін повідомив, що нині у російському полоні утримують 6 465 українських військовослужбовців.

Я можу вам точно назвати цифри, які утримуються обома сторонами. Українських солдатів у нас утримується 6465 осіб, – сказав він.

Водночас Путін додав, що в українському полоні перебуває 1348 росіян.

Глава РФ відмовився відповідати на запитання  про втрати російської армії та називати кількість ліквідованих росіян.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що в російському полоні перебувають понад 8000 українців. Зазначалося, що понад 1600 з них – цивільні.

26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила нові дані про тортури росіянами українських військовополонених та різке зростання кількості достовірних звинувачень у стратах полонених.

Голова ММПЛУ Даніель Белль повідомила, що кожен з раніше опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці та посадовці катували їх у неволі, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства.

Більшість колишніх військовополонених також розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, та що вони були позбавлені належного харчування й медичної допомоги.

Окрім цього, ММПЛУ зафіксувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період з грудня 2023 року по лютий 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

29 травня уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москальова звинуватила Україну в “надуманих вимогах” під час процесу узгодження обміну полоненими. Москальова заявила, що обмін військовополоненими між Росією та Україною призупинено на кілька місяців.

Читайте також: Багато іноземців не знають, що росіяни катують наших полонених – Спільнота родин Оленівки

Станом на 833-тю добу повномасштабної війни, втрати армії РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 513 тисяч осіб.

Цьогоріч грошову компенсацію за житло отримають майже 2500 осіб. Міністерство у справах ветеранів здійснило розподіл субвенцій на виплату для придбання житла за трьома бюджетними програмами в обсязі 5,7 мільярда гривень.

Заступник міністра енергетики Микола Колісник повідомив, що Україна розглядає, як один із напрямків усунення дефіциту в енергосистемі, переговори з європейськими операторами системи передачі про збільшення потужності для імпорту електроенергії до 2,2 ГВт.

2 липня мер Вільнюса Валдас Бенкунскас представив план оборони столиці Литві на випадок війни. Зокрема серед заходів розглядають також евакуацію містян.

Унаслідок російського обстрілу міста Селидове на Донеччині загинула одна людина, ще двоє отримали поранення.

Під час першої з 2018 року офіційної зустрічі глав урядів Німеччини та Польщі Олафа Шольца та Дональда Туска, що відбулася у Варшаві, сторони акцентували на важливості розв’язання спільних питань оборони на тлі російської військової агресії.