США оштрафували турецьку авіакомпанію за польоти до Росії

Джерело: Flightglobal

Уряд США оштрафував турецьку чартерну компанію бізнес-джетів Air Sapphire за несанкціоновані польоти до Росії на літаку американського виробництва Gulfstream GIV.

Турецькій компанії доведеться сплатити штраф у розмірі 285 000 доларів.

Зазначається, що перельоти здійснили у жовтні 2023 року (зі Стамбула до Тюмені) та у січні 2024 року (з Мальдівських островів до Москви). І попри те, що чартери сплатив неросійський брокер, їх замовниками були громадяни РФ. Хоча в одному з випадків росіянин скористався паспортом Кіпру.

У Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США зауважили, що авіакомпанія Air Sapphire “визнала свою провину” в межах угоди, “співпрацювала та допомагала” розслідуванню.

Як пояснили у Міністерстві торгівлі США, “реекспортувавши літак” американського виробництва до Росії без ліцензії, компанія порушила експортний контроль за авіаційною продукцією та предметами розкоші, запровадженим через повномасштабний напад Росії на Україну.

Нехай це буде уроком для чартерних брокерів та операторів по всьому світу: якщо ви сприяєте таким подорожам, порушуючи наші правила, ви можете заплатити високу ціну, — заявив помічник секретаря з питань експортного контролю Метью Аксельрод, нагадавши, що використання громадянином РФ паспорта іншої країни, наприклад Кіпру, не звільняє авіаперевізника від відповідальності.

Зауважимо, раніше Сполучені Штати Америки та Туреччина узгодили нову схему дотримання вторинних санкцій, під які підпадають турецькі компанії, що співпрацюють з РФ.

  • Росія перевозить нелегальних мігрантів до Європи через Мінськ підставною авіакомпанією “Southwind Airlines”, яка розташована в Анталії і була створена після початку війни в Україні.
  • 2 серпня флагманська авіакомпанія Туркменістану зупинила польоти до Москви через міркування щодо безпеки після атак безпілотників на російську столицю.
  • До Росії продовжують надходити британські автомобілі, серед них розкішні марки. Імпорт відбувається через країни колишнього Радянського Союзу попри санкції Заходу.
  • За лютий обсяг постачань із Туреччини до Росії скоротився на 33% — до $670 млн проти $1 млрд за аналогічний період 2023 року.
  • Наприкінці 2023 року Туреччина почала знижувати постачання до Росії електроніки та обладнання, яке може застосовуватися для військових цілей — товарів подвійного призначення. Зниження постачань наприкінці року, яке не можна пояснити сезонністю, відбувається на тлі жорсткої позиції США, які вимагають від третіх країн дотримання режиму санкцій у торгівлі та фінансових операціях.
  • Російський нафтовий танкер майже миттєво зробив розворот біля узбережжя Португалії після того, як потрапив під санкції США.
  • Три великі грецькі судноплавні компанії припинили транспортування російської нафти, щоб уникнути санкцій США, повідомили чотири трейдери.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 23 жовтня. З початку доби відбулося 132 бойових зіткнення.

23 жовтня Рада Європейського Союзу остаточно схвалила виділення Україні кредиту у 35 мільярдів євро коштом відсотків від заморожених російських активів.

На ярмарку оборонної промисловості Saha Expo, що триває у Туреччині, компанія Baykar підписала договір про співпрацю з Україною.