США оголосять про постачання додаткових боєприпасів Україні на $150 млн – AP

Джерело: AP

Очікується, що 25 червня США оголосить про надсилання Україні додаткової партії критично важливих боєприпасів на суму у 150 мільйонів доларів, повідомили американські посадові особи.

24 червня Росія викликала посла США, щоб висловити протест проти використання новітніх ракет американського виробництва під час атаки України на тимчасово окупований Крим.

Зауважимо, США дозволили Україні бити по території РФ уздовж всього кордону, звідки росіяни скоюють напади, а не лише у Харківській області.

На початку тижня Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у коментарі PBS News сказав, що згода з Україною про атаки по території РФ розповсюджується всюди, де війська РФ намагаються перетнути кордон.

Речник Пентагону Патрік Райдер напередодні заявив, що не було ніяких змін у політиці США, яка завжди націлена на те, щоб Україна завдавала транскордонні контрудари там, де це необхідно. Дозвіл на розширення атак свідчить про значне просування у домовленностях між США та Україною. Ще у травні президент США Джо Байден давав дозвіл на використання американської зброї по території РФ лише з Харківщини, де почався новий наступ.

Джерела видання пояснили, що пакет боєприпасів призначений для того, аби допомогти українським силам відбити посилені російські атаки. Раніше у Генштабі поінформували, що з початку доби на фронті відбулося 135 бойових зіткнень, найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку.

Очікується, що майбутнє постачання включатиме боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS. Зауважується, що ця система здатна запускати ATACMS. Водночас один з посадовців зауважив, що не може перевірити, чи міститиме цей пакет ракети ATACMS, однак, додав, що допомога не включає касетні боєприпаси.

Пакет також міститиме протитанкове озброєння, стрілецьку зброю та гранати, а також затребувані 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди.

Зауважимо, 25 квітня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван запевнив, що Сполучені Штати продовжать постачання ракет ATACMS Україні. Салліван нагадав, що США вже постачали ATACMS, і коли погоджено фінансову підтримку, країна продовжить оснащувати ракетами Сили оборони.

Водночас він не зазначив конкретну кількість ракет, що планують постачити Україні.

Ми повідомляли, що за даними українських джерел, США встановили обмеження, що Україна може атакувати територію РФ лише на відстані не більше 100 км від кордону. Водночас джерела у США відмовились називати, які обмеження встановила адміністрація Байдена, однак зазначають, що дані про обмеження у 100 км – неправдиві.

Додамо, що вже через кілька тижнів після дозволу Україні використовувати зброю, надану США, для обмежених ударів по території Росії, країна досягає певних успіхів у зупиненні наступу російських військ вздовж північно-східного фронту. Проте, військові командири закликають зняти обмеження на застосування ракет великої дальності.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.