Японія та Камбоджа спільно розміновуватимуть територію України

Джерело: BBC

Японія спільно з Камбоджею проводитимуть роботи з розмінування української території, заявила глава МЗС Японії Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня.

Міністерка висловила впевненість у тому, що країна, котра пройшла через такий досвід, зможе зробити істотний внесок у розмінування території України.

Камбоджа вважається одним зі світових лідерів у технологіях розмінування. На території країни, де майже 30 років тривала громадянська війна, було розміщено мільйони мін.

Після закінчення війни у ​​1998 році країна спільно з Японією проводить роботи з розмінування своєї території.

Україна через 14 місяців після російського вторгнення — до весни минулого року — стала найбільшою замінованою територією світу, зокрема обійшовши за показником Афганістан і Сирію. Майже третина території України (174 000 кв. км), яка побувала в окупації, на той момент була забруднена мінами.

Раніше Японія висловила готовність приєднатися до багатонаціонального проєкту з розмінування територій України.

Ми повідомляли, що Канада візьме участь у реалізації навчальних програм у протимінній діяльності за участю жінок.

Міжнародні партнери України виділили на проєкти в гуманітарному розмінуванні на 2022-2027 роки понад 700 мільйонів доларів США.

Зокрема, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що внаслідок повномасштабного вторгнення РФ станом на зараз близько 25% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами. Міністр зазначив, що найбільш щільно заміновані деокуповані регіони. Власне стабілізаційні заходи там починаються саме із розмінування.

Додамо, що в березні саперні підрозділи урядових та неурядових операторів обстежили понад 26,5 тис. га земель сільгосппризначення, повернули в господарську експлуатацію – майже 23,5 тис. га. Усього з початку року обстежено 80,3 тис. га земель, з яких повернуто в експлуатацію близько 74 тис. га.

  • Японія офіційно доєдналась до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.
  • Міністерство охорони здоров’я України отримало від уряду Японії та Японського агентства міжнародного співробітництва JICA 20 автомобілів та 5 мобільних ультразвукових діагностичних апаратів.
  • За результатами домовленості міністра енергетики Германа Галущенка з керівництвом Агентства міжнародного співробітництва Японії, в Україну надійде понад 100 потужних генераторів.
  • ЄС надав Україні систему розмінування DOK-ING MV-10. Вона призначена для нейтралізації протипіхотних, протитанкових мін та інших боєприпасів, що не спрацювали.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.