Майже «чарівна пігулка»: відмова від соцмереж на два тижні дала позитивні результати

Джерело:PsyPost

Дослідження в журналі “Behavioral Sciences” засвідчило, що двотижневий цифровий детокс від соціальних мереж може зменшити залежність від смартфонів і поліпшити фізичне, психічне та соціальне здоров’я молодих людей.

Смартфони часто викликають проблеми з психічним здоров’ям, поганий сон і зниження фізичної активності, що підвищує інтерес до цифрових детоксів. Дослідниці Пейдж Койн і Сара Вудрафф вивчили ефекти двотижневої відмови від соціальних мереж.

У дослідженні взяли участь 31 молода людина віком від 18 до 30 років з університету в Онтаріо, Канада. Учасники були постійними користувачами соціальних мереж і використовували iPhone з функцією відстеження екранного часу.

Їм було запропоновано обмежити використання соціальних мереж до 30 хвилин на день протягом двох тижнів.  Використання смартфонів і соціальних мереж відстежувалося через функцію “Екранний час” на iPhone. Учасники проходили опитування до детоксикації, під час і після неї.

Результати свідчать, що середній час у соціальних мережах скоротився на 77,7%, а залежність від смартфонів зменшилася. Ефект детоксикації тривав і не мав негативних наслідків. Поліпшилися якість і тривалість сну, задоволеність життям і знизився рівень стресу, хоча фізична активність, сидяча поведінка та харчування залишилися без змін.

Опитування учасників показали, що багато з них відчули полегшення, хоча деякі відзначили почуття відірваності від друзів і сім’ї.

Спочатку відмова від соцмереж викликала труднощі, але більшість адаптувалися, вважаючи обмеження в 30 хвилин оптимальним. Однак загальний екранний час залишився високим, оскільки учасники часто переходили до інших цифрових активностей або пристроїв.

Після детоксикації багато учасників визнали своє зловживання соціальними мережами, але зазначили, що стали більш обізнаними.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.