Кава захищає мозок від постійного стресу – дослідження

Джерело: PubMed

Нещодавнє дослідження показало, що вживання кави може захистити мозок від постійного стресу.

Зокрема, дослідники виявили, що регулярне споживання кави може мати позитивний вплив на когнітивні функції та допомагає знизити ризик розвитку таких захворювань, як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

Доведено, що стрес під час чутливого періоду раннього розвитку програмує мозок і підвищує ризик розвитку когнітивних розладів у подальшому житті. Раніше дослідники показали, що стрес у ранньому віці призводить до зниження когнітивних здібностей у зрілому віці, пов’язаного зі змінами нейрогенезу гіпокампа та нейрозапалення.

Своєю чергою, поліфеноли кавових зерен зменшують нейрозапалення, покращують пам’ять та концентрацію, а також знижують ризик хвороб серця та діабету.

Кофейна та хлорогенова кислоти є поліфенолами кави та мають потужну антиоксидантну та протизапальну дію.

Вчені виявили, що поліфеноли кави захищають мозок від когнітивного дефіциту. Це дослідження надає додаткову підтримку потенціалу ранніх харчових втручань і висвітлює поліфеноли як поживні речовини, які можуть захистити від зниження когнітивних функцій.

Раніше проведене дослідження в Університеті здоров’я Канади, також підтвердило, що люди, котрі вживають каву в помірних кількостях, мають менший ризик розвитку когнітивних порушень. Вчені пояснюють це тим, що кава активує аденозинові рецептори A2A, що допомагають зменшити пошкодження, спричинене бета-амілоїдом — речовиною, яка утворюється в мозку людей з хворобою Альцгеймера.

Зокрема, дослідження показали, що люди, які регулярно п’ють каву, мають менший ризик зниження когнітивних функцій у старшому віці​.

Тож, звичка пити каву може бути корисною для підтримання здоров’я мозку та зниження впливу стресу.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.