Пропаганда РФ створила мережу Телеграм-каналів для поширення впливу за кордоном

Джерело: росЗМІ

Після вторгнення Росії в Україну Кремль активізував зусилля щодо поширення пропаганди за кордоном за допомогою Телеграму. Попри те, що ЄС та США  заборонили транслювати та тиражувати контент Sputnik та RT за “систематичну маніпуляцію інформацією та дезінформацію”,  а YouTube, TikTok, Facebook та Instagram заблокували їхні акаунти, провладні російські медіаресурси знайшли лазівку, яка дозволила їм збільшити авдиторію за кордоном у 2,3 раза.

Зокрема ЗМІ виявили в іноземному сегменті Телеграму майже 800 проросійських каналів, які підтримують Володимира Путіна, поширюють теорії змови Кремля та перекладають репортажі з Донбасу 30 мовами. Сумарно їх читають 15,7 млн користувачів, хоча авдиторії різних пабліків можуть й перетинатися. Щодня пости цих ресурсів переглядають у середньому 100 млн разів.

Офіційні телеграм-канали RT та  Sputnik обходять блокування, зокрема створюючи дзеркальні канали. У результаті їм вдалося збільшити кількість каналів з 35 до 54 одиниць, а переглядів – у 1,5 раза. Наприклад, після початку війни у Телеграмі з’явилися кілька копій Sputnik іспанською мовою і новий “Sputnik Литва”. Неодноразово заблокований англомовний RT зараз можна знайти як rtnews_unc3, а канал із документальними фільмами – як rtdocumentary_unc. У 2023 році їхні пости набирали в середньому по 8,3 млн переглядів на добу.

Крім цього, у месенджері створено щонайменше шість новинних сіток із 85 каналів, які ведуть мовлення десятками мов.  Найбільшу мережу – InfoDefense – пов’язують із пропагандистом Юрієм Подолякою, на російськомовний канал якого підписались 2,8 млн користувачів. Вона містить 45 каналів різними мовами. З InfoDefense тісно пов’язаний інший проект – Node of Time.

Ще одну закордонну мережу РФ – Surf Noise – створив російський провоєнний паблік “Рокот”. До неї входять телеграм-канали 15 мовами.

Крім того, поширенням наративів Кремля займається німецький проект “Дружба”, який перекладає повідомлення з інших пропагандистських ресурсів німецькою, англійською та болгарською, а також  організує поїздки до Росії. Мережу пов’язують із “Російським домом” у Берліні, правою партією “Альтернатива для Німеччини” та  проросійською журналісткою Аліною Ліпп. До них належить ще один проект – HeilUkraine. Це канали російською, англійською, сербською та арабською мовами.

Ще одну сітку – UkrLeaks – веде колишній співробітник СБУ Василь Прозоров. У квітні 2022 року він створив німецький канал, а наступного місяця – французький. Зараз проект UkrLeaks публікується 11 іноземними мовами – від англійської до словацької, на неї підписано понад 163 тисячі користувачів.

У сотню найцитованіших ресурсів цих каналів входять “воєнкори”, пропагандисти та медіа з Росії. Серед них – близький до міноборони “Рибар” (Михайло Звінчук), телеведучі Руслан Осташко та Сергій Мардан, z-блогери Олександр Коц та Юрій Котенок, а також “Супутник”, ТАРС та “РИА Новости”.

Також розповсюджувати пропаганду Кремля допомагають формально не пов’язані з ним місцеві ЗМІ та блогери. Майже половина з них зареєструвалися у Телеграм після 24 лютого 2022 року.

Окрім цього, російська пропаганда поширюється у країнах колишнього СРСР, особливо активно – у Молдові, Білорусі та Вірменії. Наприклад, в останній налічується 40 прокремлівських каналів. Найпопулярніші – філія Sputnik та блог Мікі Бадаляна, автор якого хвалить Володимира Путіна та критикує прем’єра Нікола Пашиняна.

Крім офіційних рупорів Кремля і мереж телеграм-каналів, у російської пропаганди є більш як 30 сайтів, що мають аналогічні цілі. Один із таких ресурсів — медіа RuBaltic, заснований директором Центру вивчення перспектив інтеграції Євразії в РАНХіГС Сергієм Рекедою, який закликав до ядерного удару по Литві. Попри те, що його сайт  заблоковано у країнах Балтії, за місяць його відвідують 425 тисяч користувачів.

Раніше ми повідомляли, що щонайменше 24 YouTube-блогери із Канади, Австралії та США після повномасштабного вторгнення РФ в Україну або назавжди переїхали до Росії, або щонайменше подорожували до РФ.

Нещодавно Франція закликала Європейський Союз запровадити новий режим санкцій проти російської дезінформації та операцій втручання у вибори по всьому світу.

Раніше французька урядова агенція VIGINUM, котра спеціалізується на захисті від ворожого цифрового втручання, виявила мережу зі 193 російських сайтів, метою яких є поширення кремлівської пропаганди на Заході.

Нещодавно The Economist повідомили, що, завдяки зміні керівника “комітетів особливого впливу”, Росії вдалося реабілітувати свою розвідку на світовій арені. Серед іншого видання акцентує на покращенні якості роботи й інших російських спецслужб.

Відтак, нині ФСБ, СВР і ГРУ займаються вербуванням росіян, які виїхали до Європи. Водночас наголошено, що особливо велику небезпеку ці особи несуть для Німеччини, адже кількість російських біженців там значно збільшилася після санкцій країн Балтії.

Читайте також: Росія отруює ЄС дезінформацією – Єврокомісія

Агентство додає, що російські спецслужби можуть займатися підготовкою до війни між РФ та НАТО. Серед підходів, крім крадіжки секретної інформації, може бути спроба погіршити стосунки між ЄС та США, підірвати допомогу Україні та спровокувати конфлікти серед учасників Альянсу.

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало тимчасового повіреного у справах  Північної Кореї в Берліні на тлі повідомлень про відправлення північнокорейських солдатів до Росії для їхнього перекидання в Україну.

На Донеччині у населених пунктах з активними бойовими діями перебувають 748 дітей, повідомив представник Донецької ОВА Дмитро Петлін.

23 жовтня російська армія атакувала артилерією та дронами Нікопольський район на Дніпровщині, внаслідок чого постраждали четверо людей.

У Закарпатті триває резонансна справа про зґвалтування неповнолітньої дівчини, яка вже більш як три роки…

Роман Гладкий, який наприкінці літа став начальником штабу командування Сил безпілотних систем (СБС), більше не обіймає цю посаду.