Прем’єр-міністр Індії Моді відвідає Україну

Джерело: RFI та Reuters

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді планує відвідати Україну, що підтвердило Міністерство закордонних справ Індії. Точна дата візиту ще не оголошена, утім індійські ЗМІ повідомляють, що він може відбутися наприкінці цього тижня. МЗС Індії зазначило, що деталі поїздки оприлюднять 19 серпня.

Цей візит відбувається на тлі спроб Моді збалансувати традиційно теплі відносини з Москвою і прагнення зміцнити партнерство із західними країнами в контексті протидії впливу Китаю, який є регіональним суперником Індії.

Від початку війни в Україні індійський уряд утримується від прямого засудження російського вторгнення, закликаючи до діалогу між сторонами. У липні Моді відвідав Москву після того, як російський артобстріл призвів до загибелі понад 30 людей в Україні та завдав значної шкоди дитячій лікарні “Охматдиту” в Києві. Цей візит викликав осуд з боку президента України Володимира Зеленського.

Індія традиційно підтримує тісні зв’язки з Росією, яка з часів холодної війни є ключовим постачальником зброї для Нью-Делі. В умовах війни в Україні Росія стала одним із головних постачальників нафти в Індію за зниженими цінами, що приносить Індії економічні вигоди і допомагає підтримувати російську економіку під санкціями Заходу.

Водночас Індія відчуває тиск з боку західних держав, які прагнуть зміцнити свої відносини з Нью-Делі для протидії зростаючому впливу Китаю в Азійсько-тихоокеанському регіоні. Індія входить до “четвірки” (QUAD) разом зі США, Японією та Австралією, яка позиціює себе як противагу Китаю.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.