У Венесуелі видали судовий ордер на арешт лідера опозиції

Джерело: Reuters

Генеральна прокуратура Венесуели оголосила про видачу судового ордера на арешт лідера опозиції Едмундо Гонсалеса, якого звинувачують у змові та інших злочинах на тлі суперечок щодо результатів виборів у липні, де він змагався з президентом Ніколасом Мадуро.

Генеральний прокурор Тарек Сааб надав Reuters фотографію ордера через Телеограм, що вказує на серйозну ескалацію репресій уряду Мадуро проти опозиції після спірних виборів. За офіційними даними, Мадуро переміг, набравши трохи більш ніж половину голосів, однак опозиція стверджує, що саме Гонсалес здобув переконливу перемогу.

Фото: Reuters

Рішення про видачу ордера на арешт ухвалили після численних заяв урядовців про необхідність ув’язнення Гонсалеса та інших опозиційних лідерів. Мадуро, виступаючи на державному телебаченні, висловив обурення тим, що Гонсалес не визнає законів країни.

Опозиція та деякі міжнародні організації, включаючи групу експертів ООН, висловили сумніви щодо прозорості виборів, вимагаючи публікації повних результатів. Водночас Гонсалес відмовився коментувати ситуацію, очікуючи офіційного повідомлення про ордер.

Опозиційна лідерка Марія Коріна Мачадо засудила урядові дії, заявивши, що це лише підвищить підтримку Гонсалеса серед венесуельців та міжнародної спільноти.

Видача ордера супроводжується продовженням репресій проти опозиції, включаючи арешти та кримінальні розслідування. Протести після виборів призвели до численних жертв і затримань.

Крім того, США підготували санкції проти близько 60 венесуельських урядовців і членів їхніх сімей, у відповідь на дії уряду після виборів.

Колишнього співробітника ЦРУ (Центральне розвідувальне управління США), який накачував наркотиками й піддавав сексуальному насильству десятки жінок, засудили до 30 років ув’язнення.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.