ЗСУ отримали понад третину з обіцяних 500 тисяч боєприпасів у рамках чеської ініціативи

Джерело: CTK

Україна вже отримала понад третину з 500 тисяч боєприпасів, які мають бути передані в рамках чеської ініціативи до кінця року, повідомив посол України в Чехії Василь Зварич.

Він зазначив, що українським військовим найбільше потрібні боєприпаси калібру 155 міліметрів. Зварич також повідомив про переговори з Міноборони Чехії щодо розширення ініціативи.

Посол також зазначив, що не володіє інформацією про будь-які проблеми з постачанням боєприпасів, про які нещодавно писала німецька газета Handelsblatt. За даними видання, Україна нібито написала листа Чехії, де поскаржилась на браковані боєприпаси, які підриваються передчасно.

“Я не бачив жодних листів від українських чиновників”, – сказав він.

Посол вважає, що це скоріше спроба дискредитувати ініціативу.

“Цього не повинно було статися, тому що вона чудова. Вона дійсно ефективна і допомагає нашим солдатам на полі бою”, – додав Зварич.

Станом на кінець серпня 15 країн приєдналися до чеської ініціативи, яка шукає артилерійські боєприпаси для України поза межами ЄС. Пропозицію про закупівлю боєприпасів озвучив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала на саміті ЄС у лютому, коли Україна мала гостру нестачу озброєння. Чехія виступає посередником, комунікуючи країни з постачальниками військового обладнання.

Досі Росії вдається закуповувати електронні компоненти західних компаній для своїх ракет, які росіяни націлюють на українські міста. Переважно постачання відбуваються через китайські та гонконгські фірми-одноденки, котрі, своєю чергою, змушують Росію суттєво переплачувати.

У Центрі національного спротиву повідомили, що тимчасово окупована Горлівка та єдине в Україні підприємство, яке виробляло високоякісну вибухову речовину для спорядження боєприпасів та мононітрохлорбензол Горлівський хімзавод, сьогодні – могильник хімікатів. Нині концентрація отрути у ґрунтових водах тут перевищена у 150 тисяч разів.

У Польщі відкрився перший рекрутинговий центр на базі Консульства України в Любліні і працює щодня з 9:00 до 17:00 без перерв.

Лиш нещодавно вступивши на посаду генерального секретаря НАТО Марк Рютте прибув до Києва і наголосив, що Україна повинна мати можливість обстрілювати російську територію далекобійними західними ракетами.

Управління зі здійснення фінансових санкцій (OFSI) Великої Британії наклало штраф у 15 000 фунтів стерлінгів на компанію Integral Concierge Services (ICSL) за порушення фінансових санкцій проти РФ.