Партію «Голос» остаточно позбавили державного фінансування: рішення суду

Джерело: НАЗК

Верховний Суд підтвердив правомірність припинення фінансування політичної партії “Голос”. Це остаточне рішення, партія більше не отримуватиме коштів для своєї діяльності у цьому скликанні.

11 жовтня 2024 року Касаційний адміністративний суд виніс постанову у справі № 855/3/24, яка підтримує рішення НАЗК про зупинку державного фінансування партії.

У червні 2024 року НАЗК зупинило фінансування політичної партії “Голос” через недостовірні дані у звітах на майже 5 млн грн. Це стало підставою для припинення державного фінансування її діяльності.

Згідно із Законом “Про політичні партії”, повторне подання звіту з недостовірними даними про витрати на суму понад 94 460 грн є підставою для зупинки державного фінансування партії.

До кінця року партія могла б отримати понад 57 млн грн за два квартали.

Передісторія

26 червня НАЗК припинило фінансування політичній партії “Голос” через недостовірні відомості у звітах на майже п’ять мільйонів гривень. Зокрема виявлено низку “суттєвих порушень” у звітах політичної партії про майно, доходи та зобов’язання фінансового характеру за III – IV квартали 2020 року.

У повідомленні мовиться, що за два квартали 2020 року партія “Голос” внесла до звіту недостовірні відомості на загальну суму 4 млн 726 тис. 500 грн, що, згідно з законодавством, є підставою для припинення державного фінансування статутної діяльності партії.

НАЗК встановило, що політична партія “Голос” оформила договори про надання послуг з ТОВ “Мейнтіс” на мільйон грн. Серед таких послуг – усні консультації та роз’яснення з питань практичних аспектів застосування Виборчого кодексу України для представників партії; усні юридичні консультації з питань виборчого процесу для членів дільничих виборчих комісій на місцевих виборах; перевірка правильності заповнень документів для спостерігачів на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року тощо. Але зазначене товариство не надавало партії цих послуг. Це підтверджують, зокрема, матеріали, отримані від органів державної влади (Державного бюро розслідувань, Державної податкової служби України), інформаційних баз даних, а відтак інформація є недостовірною.

З двома фізичними особами-підприємцями політична партія  уклала  договори на 274 тис. грн, які містять недостовірні відомості. Зокрема, містять інформацію про номери законопроєктів, які на момент укладання договорів ще не були зареєстровані в Парламенті.

У звіті за четвертий квартал 2020 року виявлено, що політична партія знову оформила договори з ТОВ “Мейнтіс” на суму мільйон грн. Також Київська міська територіальна організація оформила договір для надання послуг  на суму понад 2 млн 452 тис. 500 грн. При цьому також виявлено, що зазначене товариство не надавало партії послуг. Тож у звіті вказано недостовірні відомості на загальну суму понад 3 млн 452 тис. 500 грн.

  • Понад 230 політичних партій (із 379 зареєстрованих) прозвітували про свою діяльність за 2020 – 1 кв. 2024 року. За результатами перевірки порушення встановлено у 466 звітах, тобто у кожному третьому.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виділило для проведення стандартного опитування щодо корупції в Україні понад 1,7 мільйона гривень.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції за п’ять місяців 2024 року виявило недостовірні відомості на майже 555 млн грн, ознаки незаконного збагачення та необгрунтовані активи. Найбільша кількість декларацій, за якими проводяться повні перевірки, подані посадовцями з м. Києва (158 декларацій), Одеської (37), Київської (33), Львівської (26), Дніпропетровської (18), Черкаської (16) та Харківської (15) областей.

В Києві в п’ятницю ввечері, 11 жовтня, представники ТЦК та поліціянти приїхали до Палацу спорту, де відбувався концерті “Океану Ельзи”.

Згідно з першими глобальними оцінками проблеми, понад 370 мільйонів жінок і дівчат, або майже кожна восьма, стали жертвами зґвалтування чи сексуального насильства до того, як їм виповнилося 18 років.

Актори Блейк Лайвлі та Раян Рейнольдс передали 1 мільйон доларів на допомогу постраждалим від ураганів “Хелен” та “Мілтон”, які нещодавно сколихнули США.

Стало відомо, що Netflix розробляє серіал за мотивами роману Джейн Остін “Гордість і упередження”.

Військовослужбовцю 56 окремої мотопіхотної бригади, який самовільно залишив частину і повідомив про це в соцмережах, Сергію Гнезділову Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід.