У Мінцифри заявили, що Україна вдесятеро збільшила виробництво дронів

Джерело: пресслужба Мінцифри

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У 10+ разів збільшились виробничі потужності української дронової індустрії у 2024 році порівняно з 2023, – мовиться у повідомленні.

Кількість інвестицій у 2024 році становила до 50 мільйонів доларів, тоді як ще у 2023 році відповідний показник сягав лише 5 мільйонів. Середній розмір інвестицій зріс з 500 тисяч доларів до 1-3 мільйонів доларів.

Нині пріоритет у виробництві змістився на ефективність та новітні технології. Разом з тим, експерти очікують, що конкуренція призведе до консолідації виробників.

Помітний прогрес у створенні повітряних, морських і наземних дронів та розробці систем радіоелектронної боротьби. Серед ключових тенденцій — використання комп’ютерного зору, “ройових” технологій, інновацій у навігації та зв’язку, – уточнили у пресслужбі.

Так, у відомстві запевнили, що виробничі потужності зросли з 300 тисяч одиниць дронів до 4 мільйонів.

Раніше стало відомо, що Україна та Латвія спільно нарощуватимуть виробництво безпілотників в межах “Коаліції дронів”. Першою країною, яка виділила кошти на закупівлю української зброї для українського війська, стала Данія. Уряд країни оголосив про виділення на це 28,5 млн доларів. Згодом приєдналася низка країн, зокрема Нідерланди, Канада, Литва.

Раніше стало відомо, що українські збройові заводи зіштовхуються з низкою проблем — від того, що не встигають за мінливими потребами командирів на полі бою, до власної вразливості перед ударами далекобійних російських ракет. Також з початку війни уряд намагався стати більш ефективним, зокрема, зробивши процес укладання контрактів більш прозорим. Та посадовці кажуть, що країна має пройти довгий шлях.

Водночас попри виклики, однією з історій успіху є українська індустрія безпілотних літальних апаратів. зазначається, що морські дрони українського виробництва виявилися ефективною зброєю проти російського флоту у Чорному морі.

За словами Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації, нині в Україні функціонують близько 200 компаній, які займаються розробкою безпілотників, і обсяги виробництва стрімко зросли. За його твердження, у грудні здійснено у 50 разів більше постачань, ніж роком раніше.

Також міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін повідомив, що на 2024 рік у своєму розпорядженні Україна має $6 млрд на закупівлю озброєння. Натомість виробничі можливості української оборонної промисловості утричі вищі за такий бюджет.

Зауважимо, на слуханнях Конгресу США, які відбулись 18 вересня, відзначили, що Україна в умовах війни втілює інновації у військових технологіях та концепціях набагато швидше, аніж США.

Додамо, у січні повідомляли, що ситуація на полі бою в Україні фактично заморозилась завдяки активному застосуванню дронів. Шанси на будь-який прорив найближчим часом для обох сторін – мізерні.

Читайте також: Невидима війна технологій на полі бою в Україні

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.