Регулярна гра у відеоігри «омолоджує» мозок щонайменше на 10 років – дослідження

Джерело: The Telegraph

Результати нового дослідження, проведеного канадськими вченими із Західного Університету, засвідчили, що відеоігри роблять мозок значно молодшим, тоді як фізичні навантаження ніяк не впливають на роботу мозку.

Зокрема дорослі, які грають у відеоігри FIFA, Grand Theft Auto і Minecraft, мають розумові здібності людини, яка на десять років молодша – тобто, з покращеною пам’яттю, увагою та здатністю аналізувати.

Водночас не було помічено жодних когнітивних покращень у тих, хто не займається іграми, але є фізично активними та займається спортом мінімум 150 хвилин на тиждень, що рекомендовано NHS. Натомість було виявлено, що активність покращує психічне здоров’я.

Як зауважили у виданні, отримані дані суперечать поширеній думці про те, що фізичні вправи можуть покращити когнітивні навички.

Дані мозкових тестів понад тисячі людей, де оцінювалася їхня увага, сприйняття та пам’ять, порівнювали з опитувальниками, у яких учасники вказували, як часто і в які ігри вони грають і чи грають взагалі, а також відповідали на питання про їхній спосіб життя.

“Дорослі, які грають у відеоігри п’ять або більше годин на тиждень, в середньому показали когнітивні результати, як люди, що на 13,7 року молодші” — наголосив нейробіолог, професор Адріан Оуен.

Тоді як дорослі, які рідко грали у відеоігри, менше п’яти годин на тиждень, показали себе як люди, що на 5,2 року молодші за свій вік.

За словами Оуена, попередні дослідження вказують на те, що ігри потрібні для тренування мозку і покращують когнітивні функції і що покращення розумових здібностей може бути результатом інтенсивного характеру багатьох популярних сучасних ігор.

“Ті види ігор, у які грають сьогодні більшість людей, насправді дуже відрізняються від ігор для тренування мозку. Як правило, вони дуже привабливі, стратегічні та можуть підвищити візуальну увагу та швидкість обробки інформації, а також здатність розв’язувати проблеми за допомогою інтенсивного повторення та практики. Будь-який гравець також знає, що ці ігри створені для активації систем винагороди мозку, що призводить до викиду нейромедіаторів, таких як дофамін. Це також може мати довгостроковий вплив на когнітивні функції”, – пояснив він.

Представники охорони здоров’я, включаючи ВООЗ, раніше заявляли, що фізичні вправи можуть покращити розумові здібності.

“Що стосується того, що фізичні вправи не впливають на когнітивні функції, це також стало для нас несподіванкою, враховуючи рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо того, що помірні вправи можуть принести користь когнітивним здібностям”, — сказав професор Оуен.

Науковці прогнозують, що до 2050 року від антибіотикорезистентності до багатьох інфекцій, можуть померти понад 39 млн осіб у ​​всьому світі.

Президент Володимир Зеленський повідомив про призначення засідання Ради національної безпеки та оборони щодо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями та оформленням прокурорам статусу особи з інвалідністю.

Центр військових дій нового покоління (Center on New Generation Warfare) провів планування нападу Росії на Литву в 2027 році. У змодельованому сценарії російської атаки на НАТО альянсу знадобиться десять днів, щоб застосувати п’яту статтю. Тоді як німецькі війська відіграватимуть головну роль у захисті країн Балтії.

Глава французького МЗС Жан-Ноель Барро наголосив, що Париж відкритий до ідеї негайного запрошення України до НАТО, але переговори із союзниками з цієї теми триватимуть.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 20 жовтня. З початку доби вже відбулося 167 бойових зіткнень.