Поранених українських військових протезують у США та повертають на поле бою – Newsweek

Джерело: Newsweek

Американська благодійна організація Kind Deeds допомагає українським військовим, які втратили кінцівки, боронячи свою країну, але все ще хочуть повернутися на поле бою.

“У жовтні 2022 року два наших перших українських солдати, які перебувають на військовій службі, поїхали до Нью-Йорка, щоб встановити протези. Завдяки нашій допомозі більше 20 солдатів вже стали на ноги, проте в нашому списку очікування знаходяться 200 осіб, і для повного задоволення потреби буде потрібно ще 100 організацій, подібних до нашої”, – розповів президент Kind Deeds, американець українського походження Олександр Рубцов.

За його словами, організація здебільшого допомагає воїнам, які наступили на протипіхотні фугаси. У середньому на одного солдата витрачають 20 тисяч доларів, включаючи транспорт, житло, медичні і непередбачені витрати. Сума перевищує ту, за яку б солдати могли протезуватися ближче до дому, але Рубцов вважає, що досвід є частиною процесу.

“Зміна обстановки допомагає хлопцям морально розслабитися і швидше прийти в себе. Ми возимо їх на концерти, у школи, зустрічаємося з американськими ветеранами, катаємо на велосипедах Центральним парком на нових протезах, і вони повертаються в Україну іншими людьми”, – поділився він.

При цьому глава організації наголосив, що приблизно половина українських військових, які отримали протези, повернулися на службу, а деякі з них вже знову беруть участь у бойових діях на передовій.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський спростував заяву лідера РФ Володимира Путіна про оточення українських військових у Курській області, назвавши це “відвертою дезінформацією”.

Німецький збройовий концерн  Rheinmetall передав Збройним силам України 20 бойових машин піхоти Marder. Їх планували доставити ще наприкінці третього кварталу 2024 року (у вересні).

Президент України Володимир Зеленський вислухав доповідь Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. За підсумком зустрічі він розповів, що солдатів з КНДР застосують в боях найближчими днями.

У ніч проти 25 жовтня Сили оборони знищили російську радіолокаційну станцію зенітно-ракетного комплексу “Бук-М2” та уразили “Бук-М3”. 

Окупанти вранці обстріляли Борову на Харківщині, загинула людина.