Швеція не виправдовує спалення Корану – глава МЗС

Джерело: Reuters

27 липня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром заявив, що країна не санкціонує та не схвалює акції зі спалення Корану, але це дозволено шведськими законами про свободу слова.

У деяких країнах існує думка, що шведська держава стоїть за цим або потурає цьому. Але ні, – наголосив Більстром журналістам. – Це дії, вчинені окремими особами, однак, вони роблять це в межах законів про свободу слова.

26 липня Швеція звинуватила Росію у поширенні дезінформації, спрямованої на те, щоб завдати шкоди репутації влади та спробам скандинавської країни приєднатися до НАТО.

Більстром зазначив, що спілкувався з міністрами закордонних справ Ірану, Іраку, Алжиру та Лівану, а також з генеральним секретарем ООН. Нині він проводить переговори з генеральним секретарем Організації ісламських країн.

Глава МЗС пояснив, що це “довгострокова проблема, тож швидких рішень не існує”.

Минулими тижнями у Швеції відбулося кілька акцій зі спаленням копії Корану, що викликало обурення серед мусульман.

Протести вирували в Ірані та Іраку після того, як Данія та Швеція дозволили спалити Коран відповідно до правил захисту свободи слова.

Вже 20 липня Ірак вислав шведського посла на знак протесту проти акції. Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї заявив, що особи, які оскверняють Коран, повинні зазнати “найсуворішого покарання”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влад та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.