Музей історії України у Другій світовій планують перейменувати на Національний музей війни за незалежність

Джерело: інтерв’ю “Українське радіо”

У Києві планують перейменувати Національний музей історії України у Другій світовій війні на Національний музей війни за незалежність. Вчена рада ухвалила рішення, а музей надіслав інформацію до Міністерства культури та інформаційної політики.

“Ми боремося за те, щоб наш музей став місцем пам’яті у сучасній російсько-українській війні, музеєм про героїзм українського народу, а також місцем пам’яті вшанування нашої перемоги – і не лише України, а всього вільного демократичного світу”, – заявив гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

Він наголосив, що музей охоплюватиме війни за незалежність впродовж 20-21 століть: від проголошення першої незалежності у 1918 році Четвертим універсалом – до сучасних днів.

“Далі має відбутися певна процедура, погодження. Але це вже процес. Він перейшов зі стадії декларативного або дискусійного в юридичну колію”, – сказав Савчук.

Вчена рада зокрема надіслала запити з інформацією до провідних інституцій у сфері політики пам’яті. Зокрема Інституту національної пам’яті та Інституту історії України Національної академії наук.

Довідка. Національний музей історії України у Другій світовій війні є меморіальним комплексом у Києві. Він розташований на схилах правого берега Дніпра та займає площу понад 11 га. Установа є частиною музеїв та заповідників, в яких зберігаються музейні предмети, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України.

До музею входить монумент “Батьківщина-мати”, головна площа з Алеєю міст-героїв і скульптурні композиції “Форсування Дніпра” й “Передача зброї”.

8 липня російські війська здійснили черговий масований ракетний удар по території України. Наразі повідомлять про зростання кількості загиблих до 36 осіб.

8 липня, внаслідок чергового російського масованого ракетного удару загинув лось, котрий перебував на реабілітації у Центрі порятунку диких тварин Наталії Попової. Тварина перелякалася вибухів, та розігнавшись, вдарився об стіну.

У НЕК Укренерго повідомили, що з 9 по 24 липня не проводитимуться вимірювання фактичного рівня споживання у кожній області.

Російська економіка може постати перед проблемою “тихої кризи” у другій половині 2024 року. Аналітики пояснюють, що основні рушійні сили економічного зростання (споживання громадян і капітальні інвестиції) перебуватимуть під загрозою через ймовірне підвищення центробанком РФ ключової ставки.

Європейський Союз щонайменше вдвічі переоцінює свої потужності з виробництва артилерійських снарядів калібру 155 мм і порушує обіцянки обсягів постачань в Україну. За даними журналістського розслідування, європейські виробники здатні виготовляти приблизно вдвічі менше боєприпасів (БК), ніж заявляє Брюссель.