Пожежа у пустелі Мохаве спалила мільйони унікальних дерев Джошуа

Джерело: CNN

Масштабна пожежа, що спалахнула в пустелі Мохаве в Каліфорнії та південній Неваді, спалила десятки тисяч гектарів у заповіднику, де ростуть мільйони унікальних дерев Джошуа – гіллястих колючих рослин.

“Ми очікуємо сумних результатів для потенційно мільйонів дерев Джошуа. Пожежа сильно впливає на рослинний ландшафт”, — пояснив Коді Генфорд, виконавчий директор фонду Mojave Desert Land Trust, що захищає екосистему пустелі.

Як розповіли у виданні, пожежа спалахнула ще минулої п’ятниці в горах Каліфорнійського національного заповідника Мохаве і перетнула межі штату Невада в неділю.

Вже відомо про 33 100 гектарів згорілої території. Сама ж пожежа вже вважається найбільшою пожежею року в Каліфорнії.

Фото: CNN

Вогонь палає наскрізь і загрожує гаям дерев Джошуа – гіллястих колючих рослин пустелі Мохаве, які можуть жити більше 150 років. Деякі з дерев уже стали жертвами полум’я.

ДОВІДКОВО. Національний заповідник Мохаве відомий як важливе місце для біорізноманіття. Дерева Джошуа ростуть лише на південному заході пустелі та на крайньому північному заході Мексики, а один із найгустіших лісів дерев Джошуа перебуває в зоні пожежі.

Раніше Букви повідомляли, що в Європі та на півночі Африці палають лісові пожежі. В Греції, Алжирі, Італії, Хорватії та Туреччині протягом кількох днів спалахували пожежі, що призвело до евакуації тисяч людей.

Варто зауважити, що країни ЄС направили команди пожежників та спеціалізовану техніку для боротьби із лісовими пожежами у Греції і Тунісі після прохання обох країн про допомогу у межах Механізму ЄС із цивільного захисту.

“Десять країн (Болгарія, Хорватія, Кіпр, Франція, Італія, Мальта, Польща, Румунія, Словаччина й Сербія) долучені до дій Механізму цивільного захисту ЄС у відповідь на лісові пожежі в Греції. Загалом більше 490 пожежників та 7 літаків направлено у різні регіони країни”, – йдеться у повідомленні.

При цьому найбільша евакуація через лісову пожежу в історії Греції призвела до того, що 19 000 людей були змушені залишити свої міста та курорти.

Своєю чергою, вчені пояснюють, що повені, хвилі сильної спеки, лісові пожежі спричинені зміною клімату і такі природні катастрофи будуть посилюватись через нагрівання планети.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.