Зорепад Персеїди 2023: коли й де можна спостерігати метеорний потік

Джерело: CNN

За даними Американського метеоритного товариства, метеорний потік Персеїди досягне свого піка цими вихідними – 12-13 серпня.

Метеорний дощ Персеїди – одне з найочікуваніших небесних явищ року.

Як і більшість великих метеорних дощів, Персеїди будуть найбільш помітними для глядачів у Північній півкулі, лише за кілька годин до світанку, й існує ймовірність побачити понад 50 метеорів на годину в небі.

“Число, яке використовується для опису кількості метеорів, які ви бачите за (годину), називається зенітною погодинною ставкою. Ось скільки метеорів ви можете побачити в найтемніших умовах, якщо припустити, що вони випромінюють із найвищої точки неба”, — пояснив доктор Шеннон Шмолл, директор Планетарію Абрамса.

Назва небесної події є натяком на її походження поблизу сузір’я Персея.

Метеори Персеїди — це фрагменти великої комети Свіфта-Туттля, яка обертається навколо Сонця кожні 133 роки. Коли шлях Землі перетинається з полем уламків комети, відбувається метеорний дощ.

Він почався цього року 14 липня і триватиме до 1 вересня, хоча після піку, 12-13 серпня, буде видно не так багато метеорів.

Щоб побачити найбільше метеорів, потрібно спостерігати за небом з місця, де немає вуличного освітлення, високих будівель й варто перевірити прогноз погоди, оскільки небо має бути безхмарним.

“Метеоритний дощ призводить до красивих смуг світла, коли метеори проходить через нашу атмосферу. Деякі з цих смуг яскравіші за інші. Тож менше світла навколо під час спостереження метеорного потоку означає, що ми з більшою ймовірністю побачимо яскравіші метеори”, — сказав доктор Шеннон.

За даними Американського метеоритного товариства, пізніше цього року можна побачити кілька великих метеоритних дощів. Вони досягнуть свого піка:

  • Оріоніди: 21-21 жовтня
  • Південні Тавриди: 4-5 листопада
  • Північні Тавриди: 11-12 листопада
  • Леоніди : 17-18 листопада
  • Гемініди: 13-14 грудня
  • Урсиди: 21-22 грудня

Цього року закінчення метеорного потоку Персеїди збігається з метеорологічним початком осіннього сезону в Північній півкулі.

У 2023 році метеорологічна осінь починається 1 вересня і закінчиться рівно 30 листопада.

Відповідно до “Альманаху старого фермера”, метеорологічні сезони базуються на температурному циклі в календарному році. Кліматологи та метеорологи використовують цей розклад, щоб відстежувати погоду щороку.

23 вересня відбудеться більш прийнятний астрологічний початок осені, осіннє рівнодення.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.