Велика Британія попередила про можливі теракти у Швеції після акцій зі спаленням Корану

Джерело: Reuters

13 серпня Велика Британія попередила громадян, які прямують до Швеції, про можливі терористичні атаки після акцій зі спаленням Корану антиісламськими активістами, що обурило мусульман.

В оновлених рекомендаціях для подорожей Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомило, що шведська влада успішно зірвала деякі заплановані напади та провела арешти.

Ви повинні бути пильними в цей час, — мовиться в повідомленні, додаючи, що “терористи, швидше за все, спробують здійснити атаки в Швеції” в місцях, які відвідують іноземці.

Радник з питань національної безпеки Швеції Генрік Ландергольм повторив посилення загроз після підпалів.

Він зазначив, що штурм посольства Швеції в Іраку 19 липня, спроба нападу на посольство Швеції в Лівані 9 серпня, а також постріли 1 серпня в співробітника шведського консульства в Туреччині сприяли оцінці ризику.

У Швеції спалення Корану дозволено згідно з правилами стосовно свободи слова, але мусульмани вважають спалення своєї священної книги зневажливим актом. Уряд Швеції нині розглядає зміни, які могли б дозволити поліції заборонити публічне спалювання Корану, якщо це становить загрозу національній безпеці.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що ситуація “небезпечна”, “складна” і “використовується людьми, які хочуть завдати Швеції шкоди”, зокрема Росією, що може використати ситуацію на свою користь.

1 серпня в уряді Швеції заявили, що загрози для країни зросли після недавніх акцій зі спаленням Корану.

Раніше уряд США також попередив про можливі терористичні атаки у Швеції у своїх рекомендаціях для подорожей.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.