Латвія посилить охорону кордону з Білоруссю через збільшення кількості нелегальних перетинів

Джерело: Reuters

Міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце наказала армії допомогти охороняти кордон балтійської країни з Білоруссю, союзником Росії. Лише за добу мігранти здійснили 96 спроб нелегального перетину кордону.

Прикордонників також відкликали з відпустки для допомоги в патрулюванні.

Латвія має “інформацію про можливе зростання гібридних загроз”, мовиться в заяві прикордонної служби. Зазначається, що білоруська влада все активніше залучається до організації потоку нелегальних мігрантів.

Офіційні особи Латвії попросили допомоги поліції та армії в охороні кордону з Білоруссю через зростання кількості незаконних перетинів.

Члени ЄС Латвія, Литва та Польща, які мають спільний кордон з Білоруссю, дедалі більше хвилюються стосовно перетину кордону після того, як сотні російських найманців ПВК “Вагнер” прибули до Білорусі на запрошення самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Лукашенко кілька разів заявляв, що стримує бойовиків “Вагнер”, які хочуть напасти на Польщу.

Читайте також: Польща, Литва та Латвія можуть закрити кордони з РБ через загрозу з боку “Вагнер”

Зростання нелегальних перетинів з Білорусі спостерігалося також і в Польщі. Зокрема 14 серпня було здійснено 160 спроб перетину. Влада повідомляє, що з початку цього року до Польщі з Білорусі нелегально в’їхало понад 19 тис. осіб проти 16 тис. за весь 2022 рік.

Міграційний сплеск змусив Польщу посилити армійську підтримку вздовж кордону — уряд направив 2000 військових. Міністр оборони Маріуш Блащак також заявив, що Польща планує перекинути до кордону з РБ до 10 тисяч додаткових військових для підтримки Прикордонної служби.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

Правоохоронці повідомили, що інформація про небезпечний тренд “хаффінг”, або ж “хромування” та “хромінг” серед дітей в Україні не відповідає дійсності.

Ізраїльські військові до річниці терактів 7 жовтня розширюють свої операції на кількох фронтах та готуються до “значної та серйозної” відплати Ірану за масштабну атаку балістичними ракетами на Ізраїль минулого тижня.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги.