Росія запускає ракети з конвеєра через виснаження запасів – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Нещодавно виготовлена російська ракета, виявлена українськими військами, свідчить про те, що в армії загарбників закінчуються запаси деяких новітніх видів озброєння. Тож РФ доводиться виробляти їх швидше, щоб підтримувати інтенсивність війни.

У Сумській області виявили ракету, що не вибухнула, з дуже новою датою виробництва. Про знахідку ракети з надзвичайно пізньою датою виробництва свідчать фотографії, проаналізовані українською неурядовою організацією StateWatch і Bloomberg News.

Згідно зі штампом на корпусі, випущений реактивною системою залпового вогню “Торнадо-С” снаряд було виготовлено 19 травня.

Як стверджує StateWatch, зазвичай партії таких ракет проходять кілька місяців випробувань, перш ніж з’являться на передовій та будуть використані.

Окрім цього, на корпусі було зазначено дату закінчення терміну придатності боєприпасу – 12 вересня. Надзвичайно короткий термін може говорити про те, що російські виробники “зрізають кути”, щоб якнайшвидше доставити ракети на передову, пояснили у StateWatch.

Оскільки ракета не вибухнула, дослідники змогли зазирнути усередину, щоб вивчити материнську плату та інші компоненти. Усі вони не відповідають готовим сертифікатам, зробили висновок експерти StateWatch. Деякі деталі були спаяні вручну, тоді як компоненти виявилися російського та американського виробництва, зокрема таких компаній, як Altera, що належить корпорації Intel, та Analog Devices.

Російські оборонні компанії змушені пристосовуватися до нової реальності, в якій їм часто доводиться знижувати свої технічні стандарти та використовувати тактику для ухилення від санкцій, — зазначила експертка з економічних санкцій у Міжнародному інституті стратегічних досліджень Марія Шагіна.

Хоч зниження стандартів “і не забезпечує найкращу якість російської зброї”, однак допомагає армії РФ “сіяти максимальний хаос на полі бою”.

Своєю чергою, представник західної розвідки зауважив, що підхід РФ до дотримання технічних стандартів був не дуже суворим і до повномасштабної війни проти України, та також нагадав, що є й інші ознаки вичерпання російських ресурсів, зокрема візит глави міноборони РФ Сергія Шойгу до Північної Кореї, де він попросив збільшити постачання боєприпасів.

Російський військово-промисловий комплекс спирається на західні технології, і ми бачимо це навіть в останніх російських боєприпасах, — резюмував Гліб Канєвський, голова StateWatch. — Тому для країн, які застосовують санкції, важливо приділяти особливу увагу правозастосуванню та суворій відповідальності.

Сьогодні, 18 жовтня, в Україну повернули тіла 501 полеглого українського військового.

Червоний Хрест України повідомив про активність шахраїв в інтернеті, які пропонують за гроші забрати тіла військовослужбовців з територій, що не підконтрольні уряду України.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…