У Швеції підвищили рівень терористичної загрози через акції зі спаленням Корану

Джерело: Reuters

Швеція підвищила рівень терористичної загрози, заявивши, що вдалося запобігти низці нападів після того, як акції зі спаленням Корану обурили мусульман і викликали погрози.

За минулі місяці антиісламські активісти пошкодили кілька копій Корану в Швеції та Данії, двох з найбільш ліберальних країн світу, які дозволяють різку критику релігій в ім’я свободи слова.

Однак, багато мусульман розглядають осквернення Корану як серйозну провину. ЗМІ, пов’язане з бойовим угрупованням “Аль-Каїда”, закликало до жорстокої відплати.

Служба безпеки Швеції SAPO підвищила рівень терористичної загрози з 3 до 4 за шкалою від 1 до 5.

Рішення підвищити рівень не викликане однією подією, але ми знаємо, що Хезболла, Аль-Шабаб і Аль-Каїда закликали своїх прихильників вчинити дії проти Швеції, — заявила на пресконференції голова SAPO Шарлотта фон Ессен.

Прем’єр-міністр Ульф Крістерссон зазначив, що низка осіб були заарештовані у Швеції та за кордоном за планування нападів.

Шведські Збройні сили також підвищили рівень загрози щодо їхнімх операцій, тоді як Велика Британія та Сполучені Штати застерегли своїх громадян від поїздок до Швеції.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що ситуація “небезпечна”, “складна” і “використовується людьми, які хочуть завдати Швеції шкоди”, зокрема Росією, що може використати ситуацію на свою користь.

1 серпня в уряді Швеції заявили, що загрози для країни зросли після недавніх акцій зі спаленням Корану.

Раніше уряд США також попередив про можливі терористичні атаки у Швеції у своїх рекомендаціях для подорожей.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.