Крим буде частиною глобальної економіки – у Києві стартував саміт Кримської платформи

Джерело: виступ Володимира Зеленського

23 серпня президент Володимир Зеленський оголосив про початок роботи третього саміту Кримської платформи. Він висловив переконання, що Крим буде деокуповано, як і всі інші тимчасово окуповані частини України, запевнивши, що півострову забезпечать верховенство права та розвиток.

Нині на саміті представлені 63 держави та міжнародні організації.

Зеленський подякував усім, хто приїхав в Україну на Кримську платформу чи хто братиме участь онлайн за допомогою своїх спеціальних звернень. Особливо відзначив парламентську складову роботи Кримської платформи, яка дає змогу долучитися представникам різних партій із різних країн.

Основне завдання Кримської платформи – готувати деокупацію, наголосив глава держави.

Ми розуміємо, як повернемося у Крим. Ми розуміємо, скільки кроків треба нам усім зробити. Ми розуміємо, наскільки це непросте та важливе завдання. Але ми бачимо цей шлях, – запевнив він.

За словами Зеленського, за рік, що минув після попередньої зустрічі на Кримській платформі, українські воїни зробили надзвичайні речі. І додав, що Україна показала, що звільнення нашої землі під час бойових операцій не є випадковістю, – усе заслужено.

Президент наголосив, що Україна має чітке бачення того, як у Криму буде відновлено нормальне, мирне, справедливе, демократичне життя після того, як ліквідується російська тиранія на українському півострові.

Всюди, куди заходить Росія, встановлюється верховенство насильства. Ми ж забезпечимо верховенство права. Ми повернемо справжній сенс інфраструктурі Криму. Протягом усієї історії Криму його порти й дороги були пов’язані з Україною й з усім світом. Росія спричинила ізоляцію Криму. Ми повернемо для Криму весь світ.

Як зауважив очільник країни, повоєнна трансформація України забезпечить для Криму такі економічні зміни, які дадуть йому змогу працювати та бути економічно привабливим увесь рік, а не лише в сезон. Він пояснив, що нині вже є підтримка бізнесів міжнародного, національного, також локального українського рівня, які готові зайти в Крим і почати працювати одразу після деокупації.

Зеленський наголосив, що це потужні бренди міжнародних готельних мереж, авіакомпаній, банківські бізнеси, технологічні й телекомунікаційні компанії, промислові компанії, енергетичні компанії.

Як частина економіки України Крим буде частиною глобальної економіки, і сьогодні ми робимо перший такий економічний крок. Ми підписуємо перший документ із компаніями, які готові прийти в Крим за Україною. Це відкритий документ, він відкритий для приєднання будь-яких інших чесних бізнесів. Тисячі українських, європейських, глобальних компаній прийдуть у Крим, – додав він.

Станом на зараз про готовність інвестувати заявили такі компанії, як Ryanair та Royal Haskoning. Окрім цього, відновлення Криму підтримує Міжнародна асоціація готелів і туристичних організацій SkyUp/JoinUp, компанії Vodafone, Luxoft, SoftServe, Genesis, Sigma Software, SQUAD, Ribas Group, Edem, Okko, Lifecell, Nokia, Hyatt Ukraine, EPAM, Polski Holding Hotelowy, Fozzy Group тощо.

Володимир Зеленський висловив велику подяку усім представникам цих компаній, які, за його словами, будуватимуть у Криму разом з іншими справжнє, нормальне, сучасне, вільне економічне життя.

Це буде гідне життя, яке підтримує для Криму кожен, хто підтримує Україну, – резюмував президент.

Довідка. Кримська платформа – ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.