Світовий банк надасть Україні $232 млн на екстрені ремонти житла

Джерело: пресслужба Світового банку

Світовий банк оголосив про новий проєкт, який допоможе понад 100 000 сімей в Україні провести терміновий ремонт будинків, пошкоджених внаслідок вторгнення Росії.

Проєкт “Ремонт житла заради розширення можливостей людей” (HOPE) дозволить власникам будинків зробити невеликий ремонт, наприклад, замінити розбиті вікна чи відремонтувати пошкоджені дахи. 

Кошти на ремонт також будуть надаватися власникам багатоквартирних житлових будинків, які мають середні руйнування, але не потребують капітального ремонту.

“Проєкт “НАДІЯ” допоможе тисячам українських сімей отримати кошти для початку ремонту своїх будинків до настання зими. Світовий банк підтримує Україну, коли вона починає ремонт житла та іншої міської інфраструктури”, – сказала Антонелла Бассані, віцепрезидентка Світового банку в Європі та Центральній Азії.

Загальна вартість збитків, завданих житловому сектору України, станом на лютий 2023 року оцінювалася в понад 50 мільярдів доларів. 

Цей проєкт має допомогти відремонтувати приблизно дві третини пошкоджених житлових будинків країни, які вважаються придатними для ремонту.

Початкове фінансування, яке загалом складає 232 мільйони доларів США, буде компенсовано людям. Бенефіціари отримають компенсацію за ремонт після перевірки їхніх витрат.

Протягом наступного року Світовий банк та уряд України продовжуватимуть зосереджуватися на інвестиціях та критичних реформах у пріоритетних секторах, включаючи енергетику, охорону здоров’я, соціальний захист, освіту, житлове будівництво та сільське господарство.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.