На зустрічі «Рамштайн» союзники пообіцяли довгострокову допомогу Україні – перші підсумки

Джерело: Букви

19 вересня відбулося п’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, на котрому погодили започаткувати ініціативу створення Capabilities Coalition (Коаліція спроможностей).

Представники 50 країн на авіабазі ВПС США в Німеччині зокрема обговорили український контрнаступ, який, як зауважив глава Пентагону Ллойд Остін, продовжує демонструвати “стійкий прогрес”.

Мужні українські армійці проривають укріплені рубежі російської армії, тоді як час не на боці президента Росії Володимира Путіна, — наголосив міністр оборони США.

Своєю чергою міністр оборони ФРН Борис Пісторіус напередодні анонсував новий пакет військової допомоги Україні – на 400 млн євро. Під час засідання  німецька сторона наголосила, що насамперед цей до нового пакету увійдуть боєприпаси, а також зимове спорядження та електрогенератори.

Цього разу вперше у засіданні “Рамштайну” взяв участь новий міністр оборони України Рустем Умєров. Остін подякував його попереднику Олексію Резнікову за “важку роботу та самовідданість” і “все, що він зробив для вільної України”.

Міністр оборони США оголосив, що невдовзі до України прибудуть американські танки M1 Abrams. Танки будуть оснащені бронебійними боєприпасами калібру 120 мм зі збідненим ураном. Ллойд Остін також закликав союзників продовжити приділяти особливу увагу постачанню Україні систем ППО.

Тоді як глава британського оборонного відомства Грант Шаппс заявив, що Сполучене Королівство зобов’язалося постачити Україні ще десятки тисяч артилерійських снарядів вже цього року.

Чехія, Данія та Нідерланди заявили про нові постачання озброєнь Україні, зокрема 15 модернізованих танків Т-72ЄА радянського виробництва, а також бронетехніки, систем ППО та боєприпасів. У межах військової допомоги Норвегія передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок NM199.

Під час засідання союзники узгодили започаткувати ініціативу створення Коаліції спроможностей, головна мета якої – підготовка Сил оборони України майбутнього.

Як зазначив Умєров, для цього Міністерство оборони визначило п’ять кластерів, які потребуватимуть першочергової уваги:

  • протиповітряна оборона
  • артилерія
  • авіація
  • ВМС
  • бронетехніка

Глава Міноборони України повідомив, що партнери вкотре підтвердили свої зобовʼязання щодо підтримки нашої країни.

Вдячний учасникам за непохитну підтримку України. Наша армія навіть після дев’ятнадцяти місяців запеклих боїв залишається високомотивованою, і український народ не має наміру здаватися, — наголосив він.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.