Дуда закликав збільшити транзит українського зерна через Польщу

Джерело: PolskieRadio

Президент Польщі Анджей Дуда погодився з рішенням уряду щодо продовження заборони на українське зерно після того, як Єврокомісія вирішила скасувати ембарго. Одначе, глава держави закликав зробити все можливе, щоб транзит українського зерна через Польщу був якомога більшим.

Ми хочемо допомагати Україні, хочемо підтримувати її. А також ті країни, де на її збіжжя чекають. Ми не маємо потреби у нього, оскільки його збільшення сприяє збуренню цін на агропродукцію у Польщі. Така ситуація не повинна повторитись. Це шкідливо для польських фермерів, тож обов’язком польської влади було це зупинити, — пояснив Дуда.

Зауважується, що польська сторона вивчить український план експорту та підготує свої пропозиції до нього.

Читайте також: «Зернове непорозуміння» Польщі з Україною розлютило Європу та стало подарунком для Путіна – CNN

20 вересня заступник міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка заявив, що Україна хоче уникнути судової тяганини в рамках СОТ і досягти порозуміння з країнами-сусідами шляхом переговорів.

Згодом міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Варшава готова до пошуку компромісу у питанні імпорту української агропродукції.

  • Моравецький додав відеоролик правлячої партії “Право і Справедливість”. У ньому глава уряду підкреслив, що Польща прийняла мільйони біженців з України. Утім, країна прагне захистити інтереси польського села.
  • Міністр економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буду заявив, що країна планує продовжити заборону на імпорт українського продовольства після 15 вересня. Польща вже готує відповідний проєкт рішення.
  • Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що п’ять країн ЄС, де до 15 вересня діє заборона на імпорт українського збіжжя (Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія), мають різні погляди на продовження заборони на імпорт українського агропродовольства.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.