Китай звинуватив Ізраїль у «перевищенні меж самооборони»

Джерело: пресслужба Міністерства закордонних справ КНР

15 жовтня міністр закордонних справ Китаю Ван І у телефонній розмові з саудівським колегою Фейсалом бін Фарханом заявив, що дії Ізраїлю у відповідь на напад терористів ХАМАС вийшли “за межі самооборони”.

Ван наголосив, що Ізраїлю необхідно прислухатися до закликів міжнародної спільноти, генсекретаря ООН та припинити “колективне покарання” населення сектору Гази.

Китай виступає проти та засуджує всі дії, які шкодять цивільному населенню, оскільки вони йдуть урозріз із людською совістю та порушують основні норми міжнародного права, — заявив глава китайського відомства.

Міністр закликав Ізраїль та ХАМАС не робити жодних дій, що можуть призвести до подальшої ескалації конфлікту, натомість якнайшвидше “сісти за стіл переговорів”. За його словами, Китай інтенсивно спілкується з усіма сторонами, щоб сприяти припиненню вогню та закінченню війни.

Він також додав, що найефективнішим рішенням, що дозволить досягти миру на Близькому Сході, — це створення “незалежної палестинської держави поряд з Ізраїлем”.

У 1941 році впродовж двох днів, 29-30 вересня, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення.

29 вересня відзначається Всесвітній день серця, Міжнародний день глухих, Всесвітній день мігрантів і біженців; в Україні – День пам’яті трагедії в Бабиному Яру. За церковним календарем – день пам’яті святого преподобного Киріяка самітника.

За даними синоптиків, у неділю, 29 вересня, в низці областей України пройдуть помірні дощі, подекуди – пориви вітру до 15-20 м/c.

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.