На початку 2029 року Земля, ймовірно, перетне ключовий поріг потепління – звіт

Джерело: The Associated Press

Вже на початку 2029 року світ, ймовірно, не зможе залишитися нижче міжнародно узгодженої межі глобального потепління, якщо продовжуватиме спалювати викопне паливо з нинішньою швидкістю, мовиться у новому дослідженні.

Дослідження вчених пришвидшує наближення критичного кліматичного порогу у 1,5°C на три роки.

Окрім підвищення температури, збільшуються ризики катастроф, оскільки світ, швидше за все, втратить більшість своїх коралових рифів, ключовий льодовиковий покрив може почати незворотно танути, а також різко зросте нестача води, хвилі спеки та вимирання від екстремальних погодних умов.

Досягнення цього порогу відбудеться швидше, ніж передбачалося спочатку, оскільки світ досяг прогресу в очищенні іншого типу забруднення повітря — крихітних димних частинок, які називаються аерозолями. Аерозолі трохи охолоджують планету та маскують наслідки спалювання вугілля, нафти та природного газу, зауважив провідний автор дослідження. Іншими словами, хоча очищення аерозольного забруднення є хорошою справою, цей успіх означає прискорення підвищення температури.

Дослідження, опубліковане у журналі Nature Climate Change, розраховує те, що називається “вуглецевим бюджетом”, тобто скільки викопного палива може спалити світ і все ще мати 50% шанс обмежити потепління до 1,5°C — поріг, встановлений Паризькою угодою 2015 року.

Нове дослідження визначило “вуглецевий бюджет” на рівні 250 млрд тонн вуглекислого газу, щоб уникнути накопичення СО2, що призведе до підвищення температури на 1,5°C. Нині світ спалює трохи більш як 40 мільярдів метричних тонн на рік, тобто запасу вистачить приблизно на шість років.

Справа не в тому, що боротьба зі зміною клімату буде програна через шість років, але я думаю, якщо ми вже не на сильній низхідній траєкторії, буде надто пізно боротися за межу в 1,5 градуса, — пояснив керівник дослідження Робін Лемболл, кліматолог Імперського коледжу Лондона.

Одначе, люди не повинні сприймати вичерпання “вуглецевого бюджету” як єдиний час, що залишився, аби зупинити глобальне потепління, наголошують автори. Згідно з їхнім дослідженням, бюджет вуглецю з 50% шансом утримати потепління нижче 2 градусів передбачає спалювання 1220 мільярдів метричних тонн, що становить приблизно 30 років.

Людство “не повинно хвилюватися — повинно діяти”, — заявив кліматолог Пірс Форстер з Університету Лідса. Якщо діяти оперативно, “можна вдвічі зменшити швидкість потепління цього десятиліття”.

Зауважимо, цьогорічного вересня глобальна температура повітря з високим відривом підскочила до нового рекордного рівня, що приголомшило вчених.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.