Осіння депресія: шість порад, як із нею боротися 

Джерело: CNN

Восени та взимку виникає сезонний афективний розлад через нестачу світла. Це може порушити біоритм людини, який ще називають циркадним ритмом, що може вплинути на ділянки мозку, що відповідають за настрій, а також викликати втому та низьку енергію через брак сну. Експерти надали шість порад, як полегшити симптоми сезонної депресії.

Терапія яскравим світлом

Доктор Джейсон Туччіароне, викладач психіатрії в Медичній школі Стенфордського університету зазначив, що одним з основних методів лікування сезонних афективних розладів є світлотерапія. Протягом пів години достатньо спожити принаймні 10 тисяч люкс (це одиниця вимірювання інтенсивності освітлення).

Він пояснив, що імітація зовнішнього світла приводить до ладу внутрішній годинник, який змінився через короткі дні взимку. Інше пояснення полягає в підвищенні рівня серотоніну – хімічної речовини мозку, яка бере участь у балансуванні настрою.

Симулятор світанку

Дослідження показують, що симулятори світанку допомагають зменшенню симптомів депресії. Подібні годинники імітують сонячне світло, поступово збільшуючи його, коли приходить час прокидатися. Завдяки цьому не напружуються очі.

Спати краще вночі

Томас Кілкенні, фахівець зі сну Northwell Health у Нью-Йорку, наголосив на важливості повноцінного сну. Через порушення біоритмів людина може зіткнутися з порушенням графіку сну, що спричиняє безсоння та надмірну денну сонливість.

Рекомендується за годину до сну приглушити світло, прийняти душ або ванну, уникати суперечок або інших емоційних ситуацій. Також бажано уникати використання електроніки перед відпочинком, оскільки через неї буде важче заснути. Яскраве світло від екранів може змусити організм думати, що зараз денний час.

Ще лікарі дотримуються думки, що лягати спати щовечора та прокидатися щоранку слід намагатися приблизно в один і той самий час.

Прогулянка надворі

Фізичні вправи напряму впливають на вивільнення серотоніну і ендорфіну, які допомагають почуватися добре та краще справлятися зі стресом. Незначна активність, наприклад 10-15-хвилинна швидка ходьба, може полегшити симптоми депресії.

Прогулянки вдень додатково корисні, оскільки тоді людина “приймає сонячні ванни”.

Спілкуйтеся з іншими людьми

Соціальна ізоляція разом із сезонним афективним розладом сприяють виникненню симптомів депресії. Не обов’язково ходити на вечірки або гуляти у великих компаніях, але невелике спілкування навіть з одним другом має позитивний вплив.

Не нехтувати медичною допомогою

Когнітивно-поведінкова терапія може бути більш ефективною, ніж світлова терапія для запобігання ремісії. Така терапія здатна зменшити симптоми депресії та ймовірність розвитку сезонного афективного розладу наступної зими.

Після консультацій з лікарем, обстеження та здачі аналізів одним із додаткових варіантів боротьби можуть стати антидепресанти. Проте не варто забувати, що самі лише пігулки не можуть стати розв’язанням проблеми, а лише допоміжним чинником разом із терапією та дотриманням інших рекомендацій.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.