Вихваляв терористів Захарченка, Гіві та Моторолу: про підозру повідомлено священнику УПЦ МП

Джерело: Служба безпеки України

У Вінницькій області повідомлено про підозру настоятелю храму УПЦ МП, який вихваляв терористів Захарченка, Гіві та Моторолу, заперечував збройну агресію РФ та виправдовував окупацію українських територій.

Подібні повідомлення настоятель публікував у своєму Telegram-каналі.

Також клірик поширював “авторські” коментарі, в яких намагався дискредитувати українських військових та ображав релігійні почуття представників різних конфесій.

Для підготовки деструктивного контенту використовував публікації пропагандистських інтернет-ресурсів РФ, зокрема офіційний сайт Російської православної церкви.

Крім того, протоієрей розповсюджував антиукраїнську агітацію під час проповідей та спілкування з прихожанами церкви.

При обшуках за місцем проживання клірика виявлено мобільні телефони та комп’ютери із доказами підривної діяльності на користь РФ.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти його злочинної діяльності проти нашої держави.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили клірику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Фігурант переховувався від правосуддя на території кількох областей України, але у результаті оперативних дій Служба безпеки встановила його місцезнаходження і затримала.

Зараз йому обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів.

  • На Буковині проросійський священнослужитель не хотів відчинити двері до вівтаря на похороні українського воїна, чи навіть зняти покривало із престолу. Він наголосив, що загиблого Героя “можна відспівати під клубом”.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.