РФ звинуватила Гельсінкі в «русофобії» через знищений танк біля фінського парламенту

Джерело: The Guardian

22 листопада речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила про протест Фінляндії після того, як знищений російський танк виставили біля фінського парламенту.

Захарова поскаржилася на дії Фінляндії, звинувативши Гельсінкі в “русофобії”.

Чому вони це роблять, для чого? Навіщо це фінам? – обурилися в російському МЗС.

Пошкоджений російський танк Т-72Б3 виставили 18 листопада за ініціативою двох проукраїнських асоціацій у Фінляндії, щоб нагадати населенню про війну.

Напруженість між Москвою та Гельсінкі зросла після вступу Фінляндії до НАТО на початку цього року – у відповідь на війну РФ проти України. Ще більше напруга зросла минулого тижня, коли скандинавська країна закрила чотири пункти пропуску на кордоні з Росією.

У Гельсінкі заявили, що реагують на сплеск мігрантів, яких Росія направляє до кордону. Захарова звинуватила у проблемах Фінляндію, водночас запевнила, що російська сторона “відкрита до діалогу, зокрема щодо прикордонних питань”.

Одначе, речниця російського відомства пригрозила, що РФ “звичайно” відповість, якщо Фінляндія закриє прикордонні пункти, що залишилися між двома країнами. Проте, не уточнила, якою буде реакція.

Зауважимо, уряд Фінляндії має намір посилити міграційну політику низкою способів. Метою є скорочення дозволів для шукачів притулку до мінімального рівня, дозволеного директивою ЄС.

Нагадаємо, влітку на південно-східному кордоні Фінляндії зафіксували 11 нелегальних перетинів, з яких сім – з Росії.

Довідка. Волонтери з організації “Your Finnish Friends” привезли знищений в Україні російський танк у Гельсінкі. Мета – довести фінам, що війна поруч. Про це кореспонденту “Останній Бастіон” повідомив співзасновник самостійницького руху “Вільний Урал” Андрєй Романов. Танк із Z-символікою виставлено для загального огляду перед будівлею фінляндського парламенту, поблизу музею сучасного мистецтва Kiasma. Танк підбили українські захисники торік весною на Київщині.

Воїнів ССО не дарма називають “сталевими”. З початку повномасштабного вторгнення спецпризначенці виконують надскладні завдання, здійснюючи сотні успішних операцій, знищуючи тисячі росіян.

23 вересня, боронячи Україну на фронті, під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець ССО, Геннадій Керничний.

Пенсильванія допоможе у відбудові Запорізької області, зокрема у відновлення енергетичної інфраструктури. Відповідну угоду уклали начальник Запорізької ОВА Іван Федоров і губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро.

Данія виділить Україні 19,4 млн доларів на відновлення енергетичної інфраструктури після масових російських атак.

Кампанія тиску з боку Дональда Трампа та його республіканських союзників, спрямована на зміну виборчого законодавства у штаті Небраска, зазнала значного удару. У понеділок, 23 вересня, сенатор штату Майк МакДоннелл заявив, що не підтримає спробу скасувати 30-річний закон, який передбачає розподіл голосів виборців за округами конгресменів, а не за принципом “переможець забирає все”.