У Театрі на Подолі інтерпретували п’єсу «Хазяїн»: Зеленського перейменували в Залуського

Джерело: проєкт “По той бік новин”

26 листопада на новій сцені у Театрі на Подолі відбулася прем’єра нового прочитання п’єси “Хазяїн” українського класика Івана Карпенко-Карого режисера Івана Уривського.

В інформаційному проєкті “По той бік новин” зауважили, що у п’єсі Івана Карпенка-Карого одного з економів звати Зеленським. Водночас в однойменній виставі в Театрі на Подолі цього героя вже перейменували Залуським.

Читачі закликали перевірити інформацію, викладену на скрині під одним з дописів, де автор стверджує, що у п’єсі “Хазяїн” одного з діючих персонажів перейменували.

Джерело: “По той бік новин”/Facebook

Так, у класичному варіанті є не дуже вправний економ, на прізвище Зеленський. У творі він скаржиться на підлеглих йому “холопів”, що “силу мають”, боїться, що вони “можуть наговорити зайве”.

У сучасній постановці, за версією режисера Уривського, події “Хазяїна” перенесені в сьогодення, і Зеленський вже став Залуським. Натомість усі інші герої залишилися при своїх іменах і прізвищах.

Це не оригінальна постановка, а сучасне бачення режисера Івана Уривського.

Той самий, хоч і переосмислений, Зеленський, за версією режисера, вже зветься Залуським. Його грає актор Сергій Сипливий.

Як зауважив раніше режисер, “Хазяїн” Карпенка-Карого, – це “історія про корупцію, яка починається з тебе”.

Довідка. “Хазяїн” – класичний твір української літератури, соціально-сатирична п’єса, написана у жанрі трагікомедії в 1900 році. У ній драматург висвітлює явище становлення нової селянської української буржуазії в кінці XIX ст. Автор характеризував п’єсу як злу сатиру на людську любов до стяжання без жодної іншої мети.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.