Фінляндія знову повністю закриє кордон з Росією через потік мігрантів

Джерело: The Guardian

14 грудня міністерка внутрішніх справ країни Марі Рантанен заявила, що Фінляндія знову закриє весь кордон з Росією, щоб зупинити неконтрольований потік мігрантів, лише через кілька годин після того, як північна країна припинила двотижневе перекриття усіх пунктів між двома країнами.

У Гельсінкі заявили, що нещодавнє зростання кількості нелегальних мігрантів, що прибувають через Росію, було організованим кроком Москви у відповідь на рішення північної країни розширити оборонну співпрацю зі Сполученими Штатами.

Фінляндія закрила кордон наприкінці листопада, водночас потік мігрантів відновився 14 грудня, коли два з восьми пунктів пропуску були відкриті.

Тепер це явище відновилося, і ми закриємо весь кордон, — наголосила Рантанен у парламенті.

Нагадаємо, що 29 листопада Фінляндія закрила останній пункт перетину кордону з Росією. Кордон закрили на наступні два тижні, намагаючись зупинити надзвичайно великий потік мігрантів до скандинавської країни, який уряд та його союзники вважають організованим Москвою.

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що Росія використовує “відому тактику гібридної війни”, намагаючись створити кризу мігрантів на фінському кордоні.

Зауважимо, уряд Фінляндії має намір посилити міграційну політику низкою способів. Метою є скорочення дозволів для шукачів притулку до мінімального рівня, дозволеного директивою ЄС.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.